Home » Cultură » Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza „iubirii” sale

Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza „iubirii” sale

Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza „iubirii” sale
Avionul Vlaicu I în 1912 la Cotroceni. Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 13.09.2023
În 13 septembrie 1913, a încetat din viaţă, prăbuşindu-se cu avionul său, Aurel Vlaicu, inginer şi constructor de avioane, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale (n. 1882).

Într-o zi timidă de primăvară, Aurel, fiul lui Dumitru Vlaicu și al Anei din comună Bintinti, de lângă Orasite, Județul Hunedoara, ajunsese la Munchen, urmând să se înscrie la prestigioasă Universitate Politehnică. A fost începutul visului unui genial tânăr român care a scris istorie în știință Aeronauticii. Din nefericre, insuficient cunoscut pentru generațiile de astăzi, Aurel Vlaicu nu a pregetat să plătească cu propria tinerețe și viață dreptul de a-și transformă visul în realitate!

Curajos, sfidător chiar, modest, ambițios, visător, talentat, patriot, recunoscător și, mai presus de toate, creativ. Cel care a efectuat primul zbor de pe teritoriul României, cu un aparat mai greu decât aerul, era la înălțimea tuturor epitetelor enumerate.

De mic copil a avut o fire temperamentala și curioasă, fire care i-a adus necazuri încă din liceu. În anul 1902 își ia bacalaureatul la Licaul de Stat din Sibiu, după care urmează două trimestre la Facultatea de Mecanică a Școlii Politehnice din Budapesta.

 

 

Se înrolează că voluntar la marina, făcând serviciul militar în orașul Pula, port la Marea Adriatică, astăzi în Croația. Își obține diplomă de inginer după ce termină cursurile prestigioasei Ludwig-Maximilians-Universitet din Munchen.

Imediat după momentul absolvirii, lucrează pentru o scurtă perioada de timp că inginer pentru celebra Fabrică de Automobile Opel.

Cu toate acestea, Aurel Vlaicu nu era deloc mulțumit. Firea să nalvalnica și impetuoasă îl îmboldește să nu accepte destinul plat și confortabil al unui respectat inginer la Fabricile Opel.

Muncit de gânduri și dorințe înăbușite, Aurel Vlaicu revine în țară în anul 1908. Un an mai târziu își termină de construit primul planor ajutat de Ion , fratele sau, planor cu care efectuează câteva zboruri în satul natal Bintinti.

Descoperă îţi prezintă semnificaţiile istorice ale zilei de 23 septembrie:

1592 – A încetat din viaţă scriitorul şi moralistul Michel Eyquem de Montaigne, iniţiator al eseului, ca gen filosofico-literar,  prin capodopera “Eseuri”, prima operă filosofică scrisă în limba franceză (n. 28 februarie 1533).

1838 – S-a născut Otto Friedrich August Benndorf, arheolog, membru de onoare străin al Academiei Române; a acordat o atenţie specială monumentului de la Adamclisi şi a publicat, împreună cu istoricul român Gr. Tocilescu lucrarea „ Monumentul de la Adamclisi. Tropeum Traiani ”  (m. 2 ianuarie 1907)

1872 – A încetat din viaţă filosoful Ludwig Feuerbach: “Esenţa creştinismului” (n. 28 iulie 1804).

1874 – S-a născut compozitorul şi teoreticianul muzical Arnold Schőnberg; a iniţiat muzica serială sau dodecafonismul: “Variaţiuni pentru orchestră”, “Suita pentru pian” (m. 13 iulie 1951).

1875 – Mihai Eminescu îl duce, pentru prima dată, pe Ion Creangă la “Junimea”, unde acesta citeşte povestea “Soacra cu trei nurori”.

1876 – S-a născut scriitorul Sherwood Anderson, unul dintre creatorii prozei americane moderne: “Râs amar” (m. 8 martie 1941).

1908 – S-a născut Edgar Papu, exeget şi istoric literar, membru post-mortem al Academiei Române (m. 30 martie 1993).

1992 – La Festivalul internaţional al filmului Mostra Internaţionala de la Veneţia, filmului „Hotel de Lux” al regizorului Dan Piţa i-a fost decernat „Leul de argint”.

1995 – A încetat din viaţă Francesco Messina, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori moderni ai Italiei: Statuia Papei Pius al XII-lea, din Basilica Sf. Petru şi monumentalul bronz, reprezentând un cal, amplasat în faţa sediului televiziunii naţionale RAI (n. 1900).

1996 – Partidul România Mare a fuzionat cu Partidul Tânăra Democraţie, condus de Florea Preda.

1997 – Au loc primele alegeri municipale organizate după încheierea războiului din Bosnia, în virtutea principiilor de pace ale cărui baze au fost puse de Acordul de pace de la Dayton, semnat în 1995.

2001 – Autorităţile americane l-au indicat pe Osama ben Laden, refugiat în Afganistan, drept principalul suspect în atentatele comise, la 11 septembrie, la Washington şi New York.

2007 – A încetat din viaţă fosta atletă de performanţă Adriana Terlea,maestru emerit al sportului şi fostă componentă a lotului naţional de atletism

2010 – A încetat din viaţă compozitorul Anton Şuteu care a compus melodii interpretate de Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Adrian Daminescu, Angela Similia.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase