Home » Cultură » Fiul unui ţăran analfabet, una dintre cele mai strălucite minţi ştiinţifice din toate timpurile

Fiul unui ţăran analfabet, una dintre cele mai strălucite minţi ştiinţifice din toate timpurile

Fiul unui ţăran analfabet, una dintre cele mai strălucite minţi ştiinţifice din toate timpurile
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.01.2024
La 4 ianuarie 1642 s-a născut savantul Isaac Newton, fizician, matematician şi astronom („Principiile matematice ale filosofiei naturale", „Optica") (m. 31 martie1727).

Considerat una dintre cele mai strălucite minţi ştiinţifice din toate timpurile, matematicianul şi fizicianul Isaac Newton a formulat teorii valide despre, printre altele, mişcare, gravitaţie şi calcul. Fiu al unui ţăran analfabet, Newton a fost o persoană introvertită şi secretoasă în legătură cu munca sa.

 

 

1. Moartea Neagră a contribuit la una dintre cele mai importante teorii ale sale

În 1665, în urma apariţiei unui focar de ciumă bubonică în Anglia, Universitatea Cambridge s-a închis, obligându-l pe Newton să se întoarcă acasă, la  Woolsthorpe Manor. În timp ce se află în grădina de acolo, el a văzut un măr căzând dintr-un copac, eveniment care l-a inspirat să formuleze faimoasa lege a gravitaţiei universale. Newton i-a povestit ulterior incidentul lui William Stukeley, autorul memoriilor sale.

Copacul există şi la ora actuală, iar o parte a mărului pe care Newton l-a văzut căzând în acea zi, în grădina din Woolsthorpe Manor a fost dus în 2010 în spaţiu, la bordul navei spaţiale Atlantis.

2. Era interesat de alchimie

Isaac Newton era pasionat de alchimie. El şi-a dedicat o mare parte din timp încercării de a crea ”piatra filosofală” despre care el credea că are puterea de a transforma alte metale în aur şi de a-i face pe oameni nemuritori.

Citeşte aici continuarea!

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 4 ianuarie:

1809 – S-a născut Louis Braille, inventatorul sistemului de scriere pentru nevăzători (alfabetul Braille, 1829) (m. 6 ianuarie 1852)

1841 – S-a născut chimistul Petru Poni, reprezentant de frunte al şcolii româneşti de chimie. (m. 2 aprilie 1925)

1877 – S-a născut, la Braşov, scriitorul Sextil Puşcariu, filolog şi istoric literar celebru, membru al Academiei Române (m. 1948).

1914 – În România s-a format un guvern liberal în frunte cu I I C Brătianu, care a durat până la 29 ianuarie 1918.

1926 – Parlamentul României a votat acceptarea renunţării prinţului Carol la succesiunea la Tron („actul de la 4 ianuarie”) şi recunoaşterea fiului său, prinţul Mihai, ca principe moştenitor al României.

1954 – A încetat din viaţă poeta Elena Farago (Elena Paximade) („Motanul pedepsit”, „Gândacelul”, „Cateluşul şchiop”) (n. 29 martie1878)

1960 – A murit scriitorul francez Albert Camus.

1970 – A încetat din viaţă actorul Mişu Fotino (tatăl), fondator al Teatrului de Stat din Braşov. (n. 1886)

1990 – A fost anunţată desfiinţarea Departamentului Securităţii Statului.

1990 – A avut loc prima conferinţă de presă a Grupului pentru Dialog Social (GDS), constituit din personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi ştiinţifice.

1994 – În cadrul unei întâlniri a liderilor liberali Horia Rusu şi Dinu Patriciu, Comitetul Director al PL-93 a adoptat o „scrisoare deschisă către toate partidele de orientare liberală”, document care propunea „unificarea prin competiţie a liberalilor”.

1996 – Mircea Geoană a primit acordul administraţiei americane pentru preluarea postului de ambasador la Washington.

1998 – A murit compozitorul Vasile Veselovski („Strada Speranţei”, „De-ar şti ea marea”, „Merit eu”)

1999 – Minerii din Valea Jiului au intrat în grevă generală, cerând soluţionarea de urgenţă a 30 de revendicări legate de starea industriei miniere.

2004 – Marea Adunare tradiţională afgană, Loya Jirga, a adoptat Constituţia noii „Republici Islamice a Afganistanului”.

2006 – A încetat din viaţă la Montreal, bolnav de Alzheimer, poetul canadian de origine română Irving Peter Layton (Israel Pincu Lazarovitch). Încă din anii ’40 a fost recunoscut drept unul dintre cei mai prolifici, versatili, revoluţionari şi controversaţi poeţi ai şcolii „moderne” canadiene. Reputaţia i s-a consolidat în anii ’50-’60, mai ales după publicarea lucrării „A Red Carpet for the Sun” în 1959. Unul dintre elevii săi celebri a fost Leonard Cohen, muzician, scriitor, promotorul postmodernismului canadian. (n. 12 martie 1912, Târgu Neamţ, România).

2008 – Cea mai mare tabără de romi din Franţa, amplasată la periferia Parisului (Saint-Ouen), a fost desfiinţată.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase