Home » Cultură » Primul brevet de invenţie obţinut de un român. Cine a fost Petrache Poenaru

Primul brevet de invenţie obţinut de un român. Cine a fost Petrache Poenaru

Primul brevet de invenţie obţinut de un român. Cine a fost Petrache Poenaru
Sursa foto: Domeniul Public
Publicat: 10.01.2024
Invenţia purta numele de “Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”.
Una dintre personalităţile ştiinţei româneşti de mai puţin largă notorietate, dar de indubitabilă valoare pe multiple planuri este Petrache Poenaru (1799-1875). Personalitate de o rară predilecţie pentru varii domenii, Petrache Poenaru este prezentat în lucrări enciclopedice drept „inventator, strălucit pedagog, ctitor al şcolii româneşti, luptător pentru dreptate socială şi naţională”.
A făcut studii la Craiova, Bucureşti, Viena, Paris. Participă la revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu. A fost profesor de fizică şi matematică la Colegiul Sf. Sava, unde funcţionează apoi şi ca director. Între anii 1833 şi 1847 este inspector şi director general al şcolilor din Ţara Românească.
Neobosit animator al mişcării culturale, P. Poenaru contribuie în 1831 la înfiinţarea Societăţii Filarmonice, în 1845 intră în Asociaţia Literară, în 1861 devine membru de onoare al vestitei Societăţi Astra, este preşedintele Societăţii pentru învăţătura poporului, în 1870 devine membru al Societăţii Academice Române.
Îndeplineşte mai multe funcţii administrative de stat, cum ar fi „şef de masă” la Marea Postelnicie (1830-1855, la acea vrema aşa se numea Ministerul de externe al ţării), membru în Comisia documentelor (1857), membru în Comisia de Stat, membru în Comisia pentru eliberarea robilor (1848).
În istoria inventicii universale, Petrache Poenaru este cunoscut şi în calitate de creator al primului toc cu pompiţă, cunoscut în acel timp sub denumirea de „stilograf”. La numai 28 de ani, Petrache Poenaru brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris în 1827 (pe când era student), cu titlul “Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală” şi devine astfel deţinătorul primului brevet de invenţie obţinut de un român.
Brevetul de invenţie arată nu numai spiritul inventiv al studentului român, dar şi originalitatea concepţiei, pe cât de simplă pe atât de practică. Invenţia lui Petrache Poenaru a revoluţionat domeniul instrumentelor de scris, contribuind astfel la crearea unui obiect utilizat şi astăzi de miliarde de oameni. Tocul cu rezervor de cerneală “Poenaru”, precursorul stiloului modern, elimina zgârieturile de pe hârtie şi scurgerile nedorite de cerneală şi propunea soluţii pentru îmbunătăţirea părţilor componente, astfel încât să asigure un flux constant al cernelii şi posibilitatea înlocuirii unor piese.
Sistemul său de a împinge cerneala spre vârful în care era montată peniţa, prin uşoara apăsare a ţevii, care este marea inovaţie în această direcţie, va duce mai târziu la inventarea pistonului. Fabricarea stiloului inventat de Poenaru şi punerea lui în comerţ ar fi scurtat mult timpul până la realizarea pistonului. Poenaru însă n-a reuşit sau nu a fost suficient de insistent în valorificarea invenţiei sale.
Mai târziu, Lewis Edson Waterman a preluat ideea românului transfomându-l într-un stilou ce se poate umple prin intermediul peniţei, în 1884, producând un flux mai sigur de cerneală.
Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 10 ianuarie:
1475 – Ştefan cel Mare îi înfrânge pe turci în bătălia de la Vaslui;
1493 – S–a născut, la Sibiu, umanistul Nicolaus Olahus (m. 15 ianuarie 1568);
1778 – A încetat din viaţă botanistul suedez Carl von Linné (n. 23 mai 1707);
1799 – S-a născut Petrache Poenaru, revoluţionar paşoptist, unul dintre organizatorii învăţământului naţional (m. 2 octombrie1875);
1862 – A încetat din viaţă inginerul american Samuel Colt, constructor al revolverului care îi poartă numele (n. 1814);
1906 – S-a născut matematicianul Grigore C. Moisil (m. 21 mai 1973);
1920 – S-a înfiinţat Liga Naţiunilor („Societatea Naţiunilor”), cu sediul la Geneva, printre fondatori numărându-se şi România;
1939 – A încetat din viaţă Papa Pius al XI–lea (Ambrogio Damiano Achille Rotti), unul dintre cei mai importanţi suverani pontifi ai epocii moderne (n. 31 mai 1857);
1946 – A avut loc prima sesiune a Adunării generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite;
1980 – A încetat din viaţă Petru Caraman, folclorist şi etnograf (n.14 decembrie 1898);
1993 – A încetat din viaţă paleontologul Miltiade Filipescu, membru al Academiei Române (n. 14/27 februarie 1901);
1997 – A încetat din viaţă lordul Alexander Todd, laureat al premiului Nobel pentru Chimie din 1957 (n. 2 oct. 1907);
2007 – A încetat din viaţă Carlo Ponti, producător cinematografic, soţul Sofiei Loren (n. 11 dec. 1912);
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase