Home » Cultură » Se pare că acest GENIU a învăţat mai mult de la un apropiat al tâmplarului decât de la profesor

Se pare că acest GENIU a învăţat mai mult de la un apropiat al tâmplarului decât de la profesor

Se pare că acest GENIU a învăţat mai mult de la un apropiat al tâmplarului decât de la profesor
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31.01.2024
La 31 ianuarie 1797 s-a născut compozitorul Franz Schubert, unul dintre cei mai mari compozitori ai istoriei muzicii.
Creaţia sa însumează peste 950 de opusuri, muzică de scenă, religioasă, coral, simfonică (9 simfonii), muzică de cameră, pentru pian, vocală (605 lieduri, 10 uverturi) şi pentru pian (22 de sonate) (m. 19 noiembrie 1828).
La 6 ani, Franz a început să fie instruit regulat de tatăl său, iar un an mai târziu a fost înscris la şcoala tatălui. Educaţia sa muzicală a început cam în acelaşi timp. Tatăl l-a învăţat tehnici de bază pentru cântatul la vioară, iar Ignaz, fratele său, îi dădea lecţii de pian. La 7 ani, a primit primele lecţii din afara familiei, de la Michael Holzer, organist şi director al corului de la parohia din Lichtental; lecţiile se poate să fi constat, în mare măsură, în conversaţii şi expresii de admiraţie. Băiatul se pare să fi învăţat mai multe de la un cunoscut al unui ucenic al tâmplarului, care îl ducea într-un loc din apropiere unde Franz putea exersa pe instrumente mai bune.
Datorită înclinării sale pentru pian şi vocea umană, numele lui Franz Schubert este asociat cu precădere cu liedul. În general, versurile care l-au inspirat pe muzician aparţin poeţilor romantici, tematica pieselor fiind şi ea identică cu cea abordată de aceştia. Creaţia lui Schubert era straină de virtuozitatea cerută de sălile de concerte sau de saloanele muzicale ale Vienei. În schimb, compozitorul prefera să scrie pentru prietenii apropiaţi, care participau la serile de muzică organizate de acesta, seri care mai erau numite şi “schuberiade”. Aici se adunau iubitorii liedului, care aveau privilegiul să asculte celebra voce a lui Vogl, acompaniată la pian chiar de muzician.
În afară de acest gen de piese, Franz Schubert a mai scris literatură pianistică pentru patru mâini, piese care erau foarte căutate de public şi de editori, mai ales pentru faptul că acest gen de muzică putea fi abordată acasă, în “cameră”. În general, acestea erau marşuri, poloneze şi rondouri, dar şi sonate. De altfel, acestea au fost create mai mult cu scop didactic, pentru că Schubert era profesorul familiei Esterhazy. Dar chiar şi aşa, dintre piese se remarcă mai ales Marele duet, care dă impresia de simfonie, şi Fantezia în fa minor. Deşi a trăit doar 31 de ani, Franz Schubert a scris, ca orice geniu, impresionant de mult. Sute de lieduri, simfonii, uverturi, cvartete, sonate, misse, piese corale şi lucrări pentru teatru muzical, toate se regăsesc în creaţia acestui muzician. Totodată, el este şi creatorul impromptu-ului, un gen improvizatoric. Schubert a compus opt astfel de piese, toate constituind o piatră de încercare pentru orice pianist.
Sursa: Wikipedia
Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 30 ianuarie:
1844 – Domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza, a decretat emanciparea ţiganilor statului şi ai mănăstirilor.
1933 – A încetat din viaţă scriitorul John Galsworthy, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1932. (n. 14 august 1867)
1964 – Guvernul român şi cel suedez au hotărât să ridice legaţiile lor de la Stockholm şi Bucureşti la rangul de ambasadă.
1967 – Au fost stabilite relaţii diplomatice între România şi RF Germania.
1968 – România a ratificat Tratatul privind „Principiile care guvernează activitatea statelor în exploatarea şi folosirea spaţiului cosmic, a Lunii şi a altor corpuri cereşti”, semnat la 27 ianuarie 1967 la Washington, Moscova şi Londra.
1972 – A încetat din viaţă regele Mahendra al Nepalului (n. 11 iunie 1920)
1998 – Biroul Permanent al PUNR – Aripa Funar – a decis revocarea conducerii grupurilor parlamentare PUNR, din Senat şi Camera Deputaţilor.
2003 – Experţii ONU au început primele inspecţii aeriene la Bagdad.
2005 – Premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a numit pe Sebastian Bodu în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
2007 – Preşedintele Microsoft, Bill Gates, a inaugurat Centrului de Suport Tehnic al Microsoft România şi a lansat în România a sistemului de operare Windows Vista.
2008 – Regizorul Cristian Munteanu a încetat din viaţă. Cristian Munteanu a fost primul redactor-şef al redacţiei Teatru a Radiodifuziunii Române, după revoluţia din decembrie 1989. (n. 1937)
2009 – Conducerea Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA) a fost preluată, după eliberarea din funcţie a general-locotenentului Constantin Croitoru, de către general-maiorul Ion Ştefan, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA).
2009 – Republicanii au ales pentru prima dată, la conducerea partidului, un afroamerican, Michael Steele, la zece zile după învestitura primului preşedinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama
2009 – Campioana olimpică la maraton, Constantina Diţă, a primit, în cadrul unei gale organizate de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Ministerul Tineretului şi Sportului, „Premiul Naţional pentru Sport”.
2009 – Fostul pugilist suedez Ingemar Johansson, vicecampion olimpic în 1952 şi campion mondial la categoria grea în 1959, a decedat la vârsta de 76 de ani
2009 – A murit Soprana Mariana Stoica
2010 – A murit scriitorul şi jurnalistul argentinian Tomas Eloy Martinez, cunoscut pentru romanul „Santa Evita” (1995)
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase