Home » Cultură » Cuvântul anului 2016. A devansat ”Trumpism” în utilizare

Cuvântul anului 2016. A devansat ”Trumpism” în utilizare

Cuvântul anului 2016. A devansat ”Trumpism” în utilizare
Publicat: 04.11.2016
După ce a înregistrat un "val fără precedent" în uz, termenul "Brexit" este considerat de lexicografi "cea mai importantă contribuţie politică în limbaj de 40 de ani, după scandalul Watergate", spun reprezentaţii Dicţionarului Collins, informează Reuters.

Brexit a apărut înainte de „Trumpism ” şi urmează să fie numit cuvântul anului de Dicţionarul Collins, dupa ce a înregistrat un „val fără precedent” în uz.

Editorul Dicţionarului Collins a declarat că Brexit a fost pentru prima dată folosit în 2013, dar utilizarea termenului a crescut cu un procent de mai mult de 3,400% în acest an, în apropierea referendumului din luna iunie. Ramificaţii semantice ale cuvântului au apărut din momentul referendumului.

O astfel de creştere, a spus Collins, este „fantastică”, de când lexicografii au început să monitorizeze folosirea cuvântului. „Brexit” este, fără îndoială, cea mai importantă contribuţie a politicii în lexicul limbii engleze, în peste 40 de ani, după ce scandalul Watergate a dat comentatorilor şi comedianţilor renumitul sufix „-gate” pentru orice incident sau scandal care ia proporţii, a declarat Helen Newstead, directorul Collins în ceea ce priveşte domeniul lexicului.

Potrivit lui Newstead, Brexit se „dovedeşte chiar mai util şi mai adaptabil” decât Watergate. Deşi definiţia termenului este evidentă, adică „retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană”, alături de reproducerile derivate, printre care „bremain” şi „bremorse”, termenul a inspirat, de asemenea, „o mulţime de jocuri de cuvinte”, a spus Collins.

Helen Newstead a subliniat apariţia calamburului „BrexPitt” sau „Bradxit”, referindu-se la sfârşitul mariajului dintre Angelina Jolie şi Brad Pitt, şi „Mexit”, folosit în legătură cu retragerea fotbalistului Lionel Messi. Cuvântul a fost adăugat în ediţia curentă tipărită a dicţionarului Collins, la începutul acestui an.

Alt „concurent” pentru Cuvântul Anului în Dicţionarul Collins este „Trumpism”. „Trump nu este primul politician al cărui nume este „co-optat” de limbaj: Există „Thatcherismul” şi „Reaganomics”, de exemplu, a spus Newstead. „Cu toate acestea, longevitatea termenului „Trumpism” poate depinde de succesul candidatului republican în viitoarele alegeri.”, a adăugat Newstead.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase