Home » Cultură » Conform codului onoarei marinăreşti, ”căpitanul” Ion Besoiu a părăsit ultimul goeleta Speranţa

Conform codului onoarei marinăreşti, ”căpitanul” Ion Besoiu a părăsit ultimul goeleta Speranţa

Publicat: 18.01.2017
Prin plecarea actorului care l-a întruchipat pe căpitanul Anton Lupan în serialul TV ''Toate pânzele sus!'', goeleta Speranţa a devenit un vas-fantomă.
În anii ʼ40 ai veacului trecut, scriitorul Radu Tudoran (1910-1992) punea ban peste ban cu gândul să-şi construiască o goeletă la bordul căreia să plece într-o călătorie în jurul lumii. Era visul lui. A venit apoi anul 1947 şi, în loc să plece în călătoria visată, era cât pe-aici să plece la închisoare, dar a scăpat. Goeleta nu apucase s-o termine. Când i s-a îngăduit din nou să publice, Radu Tudoran a lansat, în 1954, romanul „Toate pânzele sus!”. Succesul la cititori a fost imens, şi au urmat, în timp, opt reeditări. Partea cea mai frumoasă a poveştii este că, pentru Tudoran, „Toate pânzele sus!” a fost o carte ca o mare nesfârşită, pe care a scris-o nu pentru public, ci pentru corabia lui visată şi neterminată: goeleta Speranţa.
 
Pe la jumătatea anilor ʼ70 s-a luat decizia realizării unui serial TV pornind de la romanul „Toate pânzele sus!”, în regia lui Mircea Mureşan. Pentru filmări, autorităţile comuniste au decis să termine construcţia goeletei lui Radu Tudoran şi, astfel, Speranţa a fost, în sfârşit, lansată la apă.
 
La bordul ei nu s-a aflat Radu Tudoran, cel care o visase şi scrisese o carte pentru ea, ci un echipaj compus din personajele romanului său: Anton Lupan – Ion Besoiu, Gherasim – Ilarion Ciobanu, Ieremia – Sebastian Papaiani, Ismail – Jean Constantin.
 
Personajele din ficţiunea lui Tudoran sunt încă vii, în vreme ce actorii care le-au dat viaţă s-au dus, unul câte unul. Ultimul a plecat (cum se ştie, codul de onoare al marinei o impune) „căpitanul” Ion Besoiu.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase