Home » Cultură » 45 de ani de la inaugurarea Muzeului Naţional de Istorie a României

45 de ani de la inaugurarea Muzeului Naţional de Istorie a României

Publicat: 05.05.2017
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) celebrează 45 de ani de existenţă printr-o amplă serie de evenimente ce vor avea loc în perioada 8-12 mai 2017, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, Bucureşti.
Manifestările dedicate aniversării debutează luni, 8 mai, cu deschiderea oficială la care vor participa înalţi demnitari, reprezentanţi de seamă ai instituţiilor de cultură din România, parteneri, susţinători şi colaboratori apropiaţi ai instituţiei care au fost şi sunt în continuare alături de muzeu, se arată într-un comunicat de presă remis Descopera.ro.

Cu această ocazie va fi inaugurată expoziţia MNIR 45 care prezintă istoricul Palatului Poştelor – clădirea-simbol a Bucureştilor -, constituirea, evoluţia şi colecţiile muzeului, publicaţiile proprii, proiectele virtuale şi planurile de viitor. La finalul zilei, va avea loc un recital de muzică clasică susţinut de elevi ai Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”.

Ziua de 9 mai este dedicată specialiştilor muzeului. În prima parte a zilei, seniorii, cei care au adus o contribuţie remarcabilă la dezvoltarea şi afirmarea Muzeului Naţional de Istorie a României, vor face o scurtă trecere în revistă a carierei lor ştiinţifice, precum şi a experienţelor memorabile avute în cadrul MNIR. În partea a doua, vor avea loc prezentări ale secţiilor de specialitate. La ora 18:00 va avea loc vernisajul expoziţiei Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane, proiect expoziţional ce aduce în atenţia publicului şi a specialiştilor date ştiinţifice şi bunuri culturale de primă importanţă rezultate prin săpăturile arheologice de dată recentă realizate în cuprinsul acestui valoros oraş antic.
 
Miercuri, 10 mai, începând cu ora 11:00, vor avea loc proiecţii de filme (Inaugurarea din 8 mai 1972), reportaje şi documentare, având ca subiect Muzeul Naţional de Istorie al Republicii Socialiste România, realizate în epocă de Televiziunea Română. 
 
În data de 11 mai, ora 11:00, se va desfăşura conferinţa de presă MNIR 45, urmată de ceremonia de acordare a premiilor MNIR pentru mass-media, în cadrul căreia vor fi oferite diplome aniversare, în semn de apreciere, jurnaliştilor care au dovedit profesionalism în promovarea activităţilor organizate de muzeu.
 
În aceeaşi zi, la ora 16:30, va avea loc, în prezenţa Procurorului General al României, dr. Augustin Lazăr, o nouă proiecţie a filmului The Hunt for Transylvanian Gold. Accesul se face în limita locurilor disponibile, cu înscriere prealabilă la [email protected].
 
Aniversarea continuă vineri, 12 mai, cu ateliere educative şi de creaţie, care valorifică bogatul patrimoniu al muzeului. Începând cu ora 11:00, copiii vor afla povestea Gânditorului de la Cernavodă, la ora 13:00 vor avea ocazia să descopere tainele numismaticii, iar la ora 15:00 vor asista la o prezentare de arme din colecţiile muzeului. La ora 17:00 vor fi prezentate filmele documentare realizate de studenţii UNATC în cadrul proiectului MNIR – Expoziţiile şi oamenii.
 
Accesul publicului la activităţile aniversare din zilele de miercuri, joi şi vineri (10-12 mai) este gratuit. De asemenea, în perioada 4-14 mai 2017, Muzeul Naţional de Istorie a României poate fi vizitat în mod gratuit.
 
Muzeul Naţional de Istorie a României, înfiinţat în 1970 şi inaugurat în anul 1972, este una dintre instituţiile reprezentative ale culturii româneşti. Muzeul este adăpostit într-o clădire monument istoric, denumită în trecut Palatul Poştelor, construită între anii 1894-1899, pe baza planurilor arhitectului Alexandru Săvulescu. Primul director al Muzeului Naţional de Istorie a României a fost profesorul dr. Florian Georgescu, specialist în istorie modernă şi contemporană, pe care l-a condus până în 1984.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase