Home » Cultură » Un studiu genetic arată modul uimitor în care pisicile au cucerit lumea. Când au apărut în România

Un studiu genetic arată modul uimitor în care pisicile au cucerit lumea. Când au apărut în România

Publicat: 22.06.2017
ADN-ul găsit în siturile arheologice dezvăluie că originile pisicilor noastre domestice se află în Orientul Apropiat şi în Egiptul antic. Pisicile au fost domesticite de primii fermieri acum 10.000 de ani, apoi s-au răspândit în toată Europa şi în alte părţi ale lumii din Egipt, cu ajutorul rutelor comerciale. Analizele genetice au scos la iveală că multe dintre aceste pisici antice erau vărgate. Pisicile cu pete erau rare până în Evul Mediu.

În ziua de astăzi există cinci subspecii ale speciei de pisică sălbatică Felis silvestris. Toate rămăşiţele scheletice arată exact la fel şi nu pot fi distinse de pisicile noastre domestice actuale. Ca rezultat, este imposibil de observat cu ochiul liber care dintre aceste subspecii a fost domesticată în trecut, scrie Science Daily.

Aici intervine genetica. Paleogeneticianul Claudio Ottoni şi colegii săi de la Universtiatea Leuven şi de la Institutul de Ştiinţe Naturale din Belgia au utilizat tehnici de analiză la ADN-ul extras din oase, dinţi, piele şi păr a peste 200 de pisici găsite în situri arheologice din Orientul Apropiat, Africa şi Europa. Aceste vestigii arheologice au vârste cuprinse între 100 şi 9.000 de ani.

Analizele ADN au dezvăluit că toate pisicile domesticite îşi au originea în pisica sălbatică africană Felis silvestris lybica, o subspecie a pisicii F. silvestris. Această subspecie se găseşte în Africa de Nord şi Orientul Apropiat.

Primele aşezări umane în care se practica agricultura au atras pisicile sălbatice pentru că aceste locaţii erau infestate cu rozătoare. Fermierii au primit felinele întrucât le protejau rezervele de cereale. Odată cu trecerea timpului, omul şi pisica au devenit mai apropiate, iar selecţia bazată pe comportament a dus la domesticirea pisicii.

Fermierii care au migrat au luat pisicile cu ei. La o scară mai mare, pisicile s-au răspândit şi în Europa, întrucât Egiptul reprezenta un important centru comercial în perioada antichităţii. Oase de pisică similare celor egiptene au fost găsite şi în situri vikinge din zona Mării Baltice. Cele mai vechi urme ale pisicilor în România datează de acum 5.200 de ani, potrivit Live Science.

Claudio Ottoni precizează că „este neclar totuşi dacă pisicile domestice egiptene provin din pisicile importate din Orientul Apropiat sau dacă o domesticire separată a avut loc în Egipt. Studiile viitoare vor arăta acest lucru”.

De asemenea, savanţii au fost capabili să determine pattern-urile blănii bazate pe ADN-ul oaselor. Au găsit că pisicile vărgate erau mult mai comune în antichitate, ceea ce este ilustrat şi în picturile egiptene. Pisicile pătate au devenit comune abia în Evul Mediu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

30 de lucruri neobisnuite pe care nu le stiai despre pisici

De ce cătuşnica le înnebuneşte pe pisici? (VIDEO)

Care va fi soarta pisicilor în următorii 50 de ani?

Cea mai draguta pisica din lume (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase