Home » Cultură » OSKAR FISCHINGER, iluzionistul revoluţionar care i-a enervat pe nazişti, sărbătorit de Google cu un Doodle special

OSKAR FISCHINGER, iluzionistul revoluţionar care i-a enervat pe nazişti, sărbătorit de Google cu un Doodle special

Publicat: 22.06.2017
Oskar Fischinger. Google marchează astăzi printr-un GOOGLE DOODLE 117 de ani de la naşterea creatorului de filme de animaţie experimentală şi a pictorului americano-german Oskar Fischinger.
Oskar Fischinger. Pentru a-l omagia pe Oskar Fischinger, Google a pregătit un logo special, o animaţie şi câteva citate ,,îmbrăcate” într-un colaj.
 
Oskar Fischinger. Oskar Fischinger s-a născut la 22 iunie 1900 la Frankfurt. Deşi s-a pregătit să devină violinist, constructor de orgi, proiectant în arhitectură şi a obţinut o diplomă de inginer, totul s-a schimbat când a descoperit filmul. Oskar Fischinger a rămas în istoria filmului de animaţie ca un creator de imagini halucinatorii, fiind considerat de către mulţi un revoluţionar.
 
Oskar Fischinger.  Cu decenii întregi înaintea apariţiei graficii computerizate şi a videoclipurilor muzicale, tânărul Oskar Fischinger realiza animaţii muzicale pornind de la opere abstracte sincronizate cu o coloana sonoră. Era un artist cu o sănătate şubredă, motiv pentru care a şi fost declarat inapt atunci când a vrut să se înroleze în armată în Primul Război Mondial.
 
Oskar Fischinger a creat efectele speciale pentru celebra peliculă Woman In The Moon (Femeia pe Lună), realizată în 1929 de Fritz Long, unul din primele filme science-fiction cu rachete spaţiale. 
 
Oskar Fischinger.  La Berlin, în anii 1930, filmele sale abstracte au devenit incredibil de populare. Creaţiile sale erau prezentate în toate jurnalele de dinaintea filmelor în cinematografele din Europa, America, chiar şi Asia. Ascensiunea naziştilor îl va afecta însă. După ce i-au interzis toate lucrările, pe motiv că sunt ”degenerate”, nu l-au mai lăsat să muncească. 
 
Oskar Fischinger. Acest lucru îl va determina să se mute în Statele Unite ale Americii, împreună cu familia, în anul 1936. S-a stabilit la Los Angeles, de unde a produs, în 1940, o parte din filmul lui Walt Disney „Fantasia”.
 
Oskar Fischinger.  Marea lui capodoperă a fost animaţia „Motion Painting No 1,” realizată în 1947, una dintre puţinele păstrate în Registrul Naţional al Cinematografiei din cadrul Librăriei Congresului Statele Unite ale Americii.
 
În lunga sa careieră a produs peste 50 de scurtmetraje, unele după compoziţiile muzicale ale lui Franz Liszt sau Bach, şi a pictat în jur de 800 de tablouri, răspândite în muzee, galerii şi colecţii private din întreaga lume. Oskar Fischinger a inventat chiar şi o maşinărie de tăiat ceara.
 
Oskar Fischinger. Oskar Fischinger a încetat din viaţă la Los Angeles, în 1967.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase