Home » Cultură » Au trecut 150 de ani de la moartea lui Charles Baudelaire, unul dintre cei mai proeminenţi scriitori

Au trecut 150 de ani de la moartea lui Charles Baudelaire, unul dintre cei mai proeminenţi scriitori

Au trecut 150 de ani de la moartea lui Charles Baudelaire, unul dintre cei mai proeminenţi scriitori
Publicat: 01.09.2017
A trecut un secol şi jumătate de la moartea lui Charles Baudelaire (9 aprilie 1821 - 31 august 1867), unul dintre cei mai mari poeţi francezi, cunoscut pentru volumul de poezii „Florile răului”.

Cea mai importantă lucrare literară a lui Charles Baudelaire, volumul „Les fleurs du mal” („Florile răului”), i-a adus autorului şi editorilor săi o condamnare penală, scrie Mediafax.

Prima ediţie a volumului „Les fleurs du mal” a apărut în anul 1857 şi a provocat scandal în asemenea măsură, încât autorul şi cei doi editori ai săi au fost daţi în judecată pentru „ultragiu la morala publică şi religioasă”. Procesul s-a soldat cu o condamnare (amendă) şi ordinul judecătoresc de a elimina din carte poemele „inculpate” pentru ceea ce, în epocă, se numea imoralitate, iar astăzi poartă acronimul LGBT.

„Inculpate” au fost în total 13 poeme, iar 6 dintre ele au fost interzise în Franţa până în 1949, când sentinţa din 1857 a fost anulată.

Recent, la editura Tracus Arte, Cristian Bădiliţă a publicat volumul „Poetul şi procuratura. Procesul lui Baudelaire şi cele 13 poeme inculpate”, care spune povestea procesului de la 1857 şi oferă o nouă traducere a celor 13 poeme proscrise.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase