Home » Cultură » Saturnalia, celebra şi bizara sărbătoare romană în care sclavii şi stăpânii inversau rolurile

Saturnalia, celebra şi bizara sărbătoare romană în care sclavii şi stăpânii inversau rolurile

Saturnalia, celebra şi bizara sărbătoare romană în care sclavii şi stăpânii inversau rolurile
Publicat: 24.12.2017

Multe dintre cele mai mari imperii ale omenirii au fost clădite pe spatele sclavilor (de multe ori la propriu). Printre acestea se găseşte şi Imperiul Roman. Aici, sclavia a durat foarte multe secole, aproape întreaga perioadă de existenţă a imperiului.

De asemenea, sclavii Imperiului Roman nu se bucurau de multe privilegii, fiind văzuţi şi trataţi ca proprietăţi, forţaţi să facă tot ce doreau stăpânii acestora, relatează The Vintage News.

În perioada maximă, sclavii formau 40% din populaţia Romei.

Unul dintre privilegii era Saturnalia, sărbătoarea care începea pe 17 decembrie, unde aceşti oameni trăiau ca egalii stăpânilor.

Un festival dedicat lui Saturn, zeul roman al agriculturii

Saturnalia era un festival dedicat lui Saturn, zeul roman al agriculturii. Conform legendei, Saturn a condus Roma în Epoca de Aur a mitologiei romane. Zeul i-a învăţat pe oameni agricultura, de aceea este lesne de înţeles de ce Saturn se bucura de o asemenea popularitate şi de ce romanii îl onorau cu cel mai mare festival.

La începutul Romei, sărbătoarea era una simplă, care includea un festival de o zi, dar odată cu trecerea timpului a devenit o sărbătoare care dura cinci zile. Conform istoricului roman Titus Livius, Saturnalia a început în secolul al V-lea î.e.n., devenind cea mai mare sărbătoare din Imperiul Roman, celebrată de toţi oamenii din imperiu.

Fermierii îşi arătau respectul faţă de Saturn, sperând la recolte bogate anul următor

Începutul Saturnaliei însemna sfârşitul sezonului de semănare, iar fermierii îşi arătau respectul faţă de Saturn, sperând la recolte bogate anul următor. Astfel, sărbătoarea începea cu sacrificii pentru zeu şi cu înlăturarea legăturilor de lână care se aflau la picioarele statuii din Templul lui Saturn, reprezentând un simbol pentru eliberare şi respect.

După terminarea acestor sacrificii şi ritualuri, festivităţile începeau odată cu intonarea ”Io, Saturnalia!” de către oameni.

Pe perioada sărbătorii, erau interzise pedepsele cu moartea şi declaraţiile de război. Erau organizate petreceri publice şi se ofereau cadouri precum lumânări din ceară şi alte obiecte. De asemenea, jocurile de noroc în public erau permise în această perioadă.

Oamenii bogaţi, îmbrăcaţi în haine colorate în timpul Saturnaliei şi nu în hainele albe obişnuite, îi ajutau pe cei săraci cu bani sau cadouri. Mai interesant este că stăpânii făceau schimb de locuri cu sclavii.

Sclavilor le era permis să nu îşi asculte stăpânii fără să fie pedepsiţi. Chiar făceau schimb de haine cu stăpânii şi le erau servite mâncare şi băutură. În timpul acestei libertăţi, sclavii puteau spune ce vor, fără să existe consecinţe, aceştia bucurându-se de orice privilegiu al cetăţenilor liberi, precum libertatea de a juca jocuri de noroc sau a se îmbăta.

În afară de perioadă, mai există câteva asemănări ale Saturnaliei cu Crăciunul, precum oferirea/primirea de cadouri, iar unii istorici susţin că sărbătoarea păgână a romanilor a fost precursoarea sărbătorii creştine.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Împaratul care a adus grandoare Imperiului Roman

Cinci lucruri mai puţin cunoscute despre Hannibal, cel mai mare inamic al Imperiului Roman

Ruine subacvatice ale unui oraş roman dezvăluie faptul că un tsunami a devastat regiunea mediterană acum 1.600 de ani

Cât de diversă era de fapt populaţia Romei? Un nou studiu scoate la iveală un aspect surprinzător

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase