Home » Cultură » Gestul Israelului după ce Trump a decis retragerea SUA din cadrul UNESCO

Gestul Israelului după ce Trump a decis retragerea SUA din cadrul UNESCO

Gestul Israelului după ce Trump a decis retragerea SUA din cadrul UNESCO
Publicat: 13.10.2017
Administraţia Donald Trump a anunţat, joi, retragerea Statelor Unite din Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), invocând poziţiile antiisraeliene ale instituţiei. În aceeaşi seară şi premierul Benjamin Netanyahu a anunţat că va demara procedurile de retragere a Israelului din cadrul UNESCO, în semn de solidaritate cu SUA.
UPDATE: La scurt timp după anunţul Administraţiei Trump de retragere a SUA din cadrul UNESCO, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a ordonat Ministerului israelian de Externe să lanseze procedurile pentru retragerea şi a Israelului din UNESCO. 
 
Benjamin Netanyahu a salutat decizia preşedintelui Donald Trump. „Este o decizie curajoasă şi morală întrucât UNESCO a devenit teatru al absurdului. În loc păstreze istoria, o denaturează”, a afirmat Benjamin Netanyahu. 
 
Washingtonul va rămâne observator în UNESCO, a transmis Departamentul de Stat american.
 
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a reacţionat imediat, exprimându-şi regretul pentru decizia Statelor Unite de retragere.
 
„Regretăm profund această decizie”, a reacţionat directorul general UNESCO, Irina Bokova.
 
„Universalitatea este esenţială în misiunea UNESCO de a construi pacea şi securitatea la nivel internaţional într-un context de ură şi violenţă, prin apărarea drepturilor omului şi a demnităţii umane”, precizează Irina Bokova.
 
Anterior, surse politice de la Washington, citate de publicaţia Foreign Policy, au anunţat că Administraţia Donald Trump intenţionează retragerea Statelor Unite din Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), invocând cheltuielile prea mari şi poziţiile antiisraeliene ale instituţiei.
 
Decizia marchează distanţarea Statelor Unite de organizaţia la fondarea căreia au contribuit după al II-lea Război Mondial, în scopul facilitării accesului la educaţie în lume. Washingtonul probabil va opta pentru a rămâne observator în UNESCO.
 
Citeşte continuarea pe Mediafax
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase