Home » Cultură » „Titanic”, „Spartacus” şi „Dumbo” au fost incluse în Arhiva de film americană

„Titanic”, „Spartacus” şi „Dumbo” au fost incluse în Arhiva de film americană

„Titanic”, „Spartacus” şi „Dumbo” au fost incluse în Arhiva de film americană
Publicat: 15.12.2017
Lungmetrajele "Titanic", "Memento", "Spartacus" şi animaţia "Dumbo" se numără printre cele 25 de pelicule selecţionate de Biblioteca Congresului american pentru a fi incluse, în 2017, în Arhiva naţională de filme (National Film Registry/ NFR), informează variety.com.

În fiecare an, Biblioteca Congresului american include 25 de filme în colecţia sa permanentă, cu scopul de a le conserva pentru generaţiile viitoare. Selecţia din 2017 este una în mod tipic eclectică şi care variază de la filmul despre dezastre al lui James Cameron „Titanic” (1997) la thrillerul lui Christopher Nolan „Memento” (2000), animaţia clasică „Dumbo” (1941), de Wilfred Jackson, Samuel Armstrong şi Norman Ferguson, filmul de acţiune „Die Hard” (1997), de Konstantin Bronzit, şi drama „Spartacus” (1960), de Stanley Kubrick, scrie Mediafax.

Lor li se alătură, printre altele, două filme ale regizorului Richard Donner, „The Goonies” (1985) şi „Superman” (1978), „To Sleep With Anger” (1990), de Charles Burnett, „Wanda” (1970), de Barbara Loden, „Ace in the Hole (aka Big Carnival)” (1951), de Billy Wilder, „Gentleman’s Agreement” (1947), de Elia Kazan, premiat cu Oscar, „Guess Who’s Coming to Dinner” (1967), de Stanley Kramer, „La Bamba” (1987), de Luis Valdez.

Graţie listei din 2017, numărul filmelor incluse în National Film Registry a ajuns la 725.

Arhiva de film americană, înfiinţată de Biblioteca Congresului (Library of Congress) în 1989, în urma adoptării unei legi prin care se asigură conservarea operelor cinematografice considerate importante din punct de vedere „cultural, istoric sau estetic”, include deja numeroase pelicule clasice de la începuturile Hollywood-ului, documentare şi filme experimentale, dar şi capodopere cinematografice, precum „Casablanca”, „Cetăţeanul Kane” şi „Naşul”.

Cele 25 de filme incluse în National Film Registry în fiecare an trebuie să aibă o vechime de cel puţin 10 ani. Ele sunt selectate din sutele de titluri propuse de către public.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase