Home » Cultură » Însemnele premiului Nobel aparţinând lui George Emil Palade intră în patrimoniul MNIR

Însemnele premiului Nobel aparţinând lui George Emil Palade intră în patrimoniul MNIR

Însemnele premiului Nobel aparţinând lui George Emil Palade intră în patrimoniul MNIR
Publicat: 14.12.2017
Însemnele premiului Nobel aparţinând doctorului George Emil Palade vor intra în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) şi vor fi expuse în Sala Tezaurului Istoric, informează instituţia.

Ceremonia de semnare a actului de donaţie a diplomei şi medaliei Nobel – premiu cu care George Emil Palade a fost distins în 1974 – din partea profesorului Philip Palade va avea loc pe 19 decembrie, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în prezenţa ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a profesorului Philip Palade şi a managerului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Ceremonia va fi precedată de o conferinţă de presă în care vor fi prezentate cele două obiecte ce vor intra în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi vor fi expuse în Sala Tezaurului Istoric.

Omul de ştiinţă american de origine română George Emil Palade s-a născut în Iaşi, pe 19 noiembrie 1912. În 1930, a devenit student al Facultăţii de Medicină a Universităţii din Bucureşti, iar în 1940 a obţinut titlul de doctor în medicină. Între anii 1942 – 1945 a făcut parte din Corpul Medical al Armatei Române. În 1946, a devenit cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. În 1961, el a fost ales membru al Academiei de Ştiinte a SUA. A fost cercetător la Universitatea Yale şi Universitatea din San Diego.

A primit premiul Nobel pentru Medicină în 1974, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve, „pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei, care au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1986, a primit de la preşedintele SUA din epocă, Ronald Reagan, Medalia Naţională pentru Ştiinţă. În 1989, el a fost ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe. În 2007, a fost decorat cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Colan.

George Emil Palade a încetat din viaţă la 8 octombrie 2008, în statul american California.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase