Home » Cultură » Statuia lui Mihai Eminescu din Galaţi este păzită de poliţia locală, după ce mâna statuii a fost furată în repetate rânduri

Statuia lui Mihai Eminescu din Galaţi este păzită de poliţia locală, după ce mâna statuii a fost furată în repetate rânduri

Publicat: 12.01.2018
O statuie din centrul oraşului Galaţi, care îl înfăţişează pe poetul Mihai Eminescu alături de muza sa, este păzită de Poliţia Locală, deoarece hoţii îi fură mâna. Joi, cu doar 4 zile înainte de ceremoniile care marchează ziua de naştere a poetului naţional, un artist plastic a refăcut monumentul.
Înainte de ceremoniile care marchează ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, persoane necunoscute au furat mâna muzei din grupul statuar. Nu este prima dată când mâna dispare, autorităţile locale fiind nevoite să repare statuia de mai multe ori.
Indivizii care fură mâna statuii au rămas necunoscuţi, deşi zona este monitorizată de camere video şi de patrule ale Poliţiei Locale, informează Mediafax.
 
Ultima dată, statuia a fost vandalizată în luna decembrie, iar pe imaginile video se văd cinci tineri.
 
În urma unei reclamaţii a Primăriei Galaţi, Poliţia a deschis dosar penal pentru furt cu autor necunoscut. În paralel, în zonă au fost întărite măsurile de pază.
 
”La finalul lunii decembrie, mâna a fost sustrasă de la locul ei. Se pare că cinci indivizi au acţionat pe timp de noapte. A doua zi, poliţiştii locali care erau în zonă, parcul Eminescu fiind unul dintre obiectivele noastre, au depistat acest lucru. Pentru că se apropie ziua de 15 ianuarie, Poliţia Locală are în atenţie acest obiectiv. Am mărit măsurile de ordine publică, patrulele noastre vor fi în zonă 24 din 24, iar pe timp de noapte acolo se vor afla şi cei de la Intervenţie rapidă”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Bogatu Matei.
 
Joi, cu doar patru zile înainte de ceremoniile care vor avea loc în 15 ianuarie, artistul plastic Gheorghe Andreescu a refăcut monumentul. El spune că a făcut reparaţii de cel puţin 20 de ori şi crede că statuia ar trebui dusă într-o clădire.
 
”Cred că este acelaşi personaj sau acelaşi grup pentru că fac din asta un act de bravură, un act de competiţie între pază, televiziuni, presă. Şi ei câştigă. Până acum au câştigat întotdeauna, am reparat statuia de multe ori… Pe timpul verii ar trebui executată o lucrare de consolidare, o lucrare de restaurare, cu o consistenţă mult mai mare, adecvată la temperatură normală, nu pe frigul ăsta şi în condiţiile astea de umididate. Centrele turistice ale lumii au sculpturi în copii, cele în aer liber, la Roma şi la Florenţa. Noi am putea face o copie a acestei statui şi originalul să-l punem într-un spaţiu interior pentru a fi protejată”, a spus Andreescu.
 
Statuia lui Mihai Eminescu de la Galaţi a fost prima din provincie care îl înfăţişează pe marele poet. Monumentul a fost realizat în 1911 de Frederic Storck cu banii obţinuţi dintr-o colectă publică. Statuia este copia unei creaţii din parcul bucureştean Cişmigiu.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase