Home » Cultură » Muzeul de artă modernă din Rio de Janeiro vinde o capodoperă de Pollock, pentru a putea supravieţui

Muzeul de artă modernă din Rio de Janeiro vinde o capodoperă de Pollock, pentru a putea supravieţui

Muzeul de artă modernă din Rio de Janeiro vinde o capodoperă de Pollock, pentru a putea supravieţui
Publicat: 23.03.2018
Muzeul de artă modernă (MAM) din Rio de Janeiro a decis să scoată la vânzare una dintre comorile sale, un tablou al americanului Jackson Pollock, din 1950, estimat la 25 de milioane de dolari, pentru a-şi asigura echilibrul financiar pentru următorii 30 de ani, transmite AFP.

O astfel de decizie, considerată de unii „inedită” în Brazilia, nu este una extraordinară, mai multe muzee din America de Nord şi Europa apelând la o asemenea măsură, au spus reprezentanţii MAM, una dintre cele mai importante instituţii de profill din ţară, înfiinţată în 1948 şi administrată de o instituţie privată, fără scop lucrativ, scrie Mediafax.

Tabloul, „No. 16”, care i-a fost donat în 1954 de Nelson Rockfeller – pe atunci preşedinte al Museum of Modern Art (MoMA) din New York şi ulterior vicepreşedinte al SUA -, este estimat la 25 de milioane de dolari.

Organismul public ce se ocupă de muzeele braziliene s-a declarat „surprins” de acest anunţ şi a cerut MAM să renunţe la vânzare, pentru a conserva patrimoniul naţional.

În schimb, Ministerul brazilian al Culturii a salutat decizia MAM, fiind de părere că muzeul ar putea deveni astfel „mai puţin vulnerabil la crize şi mai puţin dependent de donaţii şi sponsorizări”.

De la Jocurile Olimpice din 2016, Rio de Janeiro se confruntă cu o gravă criză economică, mai ales din cauza scăderii preţului petrolului şi a recesiunii care a afectat Brazilia în 2015 şi 2016.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase