Home » Cultură » 5 români născuţi în 1918, sărbătoriţi la MAI

5 români născuţi în 1918, sărbătoriţi la MAI

5 români născuţi în 1918, sărbătoriţi la MAI
Publicat: 20.04.2018
Steliana Bardaş, Bică Elena, Constanţa Petre, Vasile Ghiţă şi Gârlea Simion, cinci români născuţi în 1918, au fost sărbătoriţi, joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul proiectului “O viaţă cât un Centenar”.
Elena Bică a împlinit vîrsta de 100 de ani la începutul acestei săptămâni. Şi-a amintit de clipele grele prin care a trecut în Cel de-al Doilea Război Mondial şi efortul pe care l-a depus pentru a acorda îngrijiri medicale soldaţilor răniţi în timpul episoadelor sângeroase de luptă, informează Mediafax.
 
“România are ostaşi cum se cade. Cu aşa oameni, graniţele României nu se vor pierde. În 1940, când s-a destrămat Ţara Românească a fost un moment greu pentru mine dar a venit vremea şi ţara s-a întregit, provincie cu provincie s-a făcut România Mare care trebuie să o apărăm“, a povestit Simion Gârlea, un alt român care a atins vârsta de 100 de ani.
 
Simion Gârlea îşi aminteşte evenimentele din război ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri: “În război nu a fost uşor. Duminică 6 septembrie 1942 ne-am urcat în tren la Constanţa şi o lună de zile am mers cu trenul până am ajuns la Stalino…Când am ajuns ajuns la Tighina după 4 luni de zile de mers pe jos…am sărutat pământul “.
 
Cu aceeaşi luciditate cu care şi-a amintit fiecare întâmplare din război, Simion Gârlea a ţinut să îi transmită ministrului de Interne un sfat : “Doamna Carmen Dan, sunteţi în Guvern, premier este doamna Voicilă (n.r. Dăncilă), faceţi ceva să vină Basarabia, să se unească cu România. “
 
“Vă spun că am dus-o foarte greu în timpul războiului din pricina ocupaţiei ruse…Vă spun că am lucrat foarte mult şi acum am ajuns la etatea aceasta cu mintea foarte lucidă dar totuşi boala mai mă sâcâie un pic…Viaţa mea a fost şi frumoasă şi rea. După război, secetă şi foamete. A fost mai bine cu Regele Mihai. La Revoluţie eram aici. A fost o eliberare dar nu în bine, cam în rău“, a povestit Constanţa Petre.
 
Joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc deschiderea proiectului “O viaţă cât un Centenar”, eveniment în cadrul căruia au fost invitaţi cinci români născuţi în anul 1918.
 
“Prezenţa dumneavoastră este pentru noi toţi o lecţie de viaţă o dovadă de putere şi un model de voinţă care sunt convinsă va călăuzit întreaga existenţă. Această ceremonie reprezentă debutul unui proiect pe care intenţionăm să îl realizăm la nivel naţional sub sloganul . Scopul nostru este să-I aducem în prim plan împreună cu poveştile lor de viaţă pe românii născuţi în anul Marii Uniri. În România sunt 250 de persoane care au împlinit s-au vor împlini în anul 2018 vârsta de 100 de ani. În zilele următoare ne propunem să ajungem la fiecare dintre ei, să-I cunoaştem, să le ascultăm poveştile, să învăţăm din experienţa lor şi să ducem mai departe amintirile despre ţara noastră aşa cum a fost văzută prin ochii dânşilor“, a declarant ministrul de Interne Carmen Dan.
 
“Fiecare dintre cei cinci cetăţeni au vârsta statului unitary al tuturor românilor, vârsta României Mari, vieţi pline pentru că asemenea ţării noastre, existenţele lor nu au fost ferrite de răsturnări şi vitregiile istoriei. M-am alturat cu plăcere iniţiativei doamnei ministru Carmen Dan de a onora aceste frunţi cărunte deoarece cred că prima noastră datorie la cea aniversar al Marii Uniri este faţă de înaintaşi, de cei care au adus România pe umerii lor pînă azi… Oamenii pe care îi onorăm astăzi nu sunt eroi de poveste însă poată la vedere povestea cea mai interesantă, firele albe, ridurile şi palmele lor muncite mărturisesc o viaţă lungă şi plină de efort“, a declarat George Ivaşcu, ministrul Culturii.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase