Home » Cultură » O operă de a lui Constantin Brâncuşi a fost vândută la un preţ record în New York

O operă de a lui Constantin Brâncuşi a fost vândută la un preţ record în New York

O operă de a lui Constantin Brâncuşi a fost vândută la un preţ record în New York
Publicat: 17.05.2018
Lucrarea „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” de Constantin Brâncuşi vândută marţi seara de casa de licitaţii Christie’s din New York a stabilit un nou record pentru artistul român care devine astfel al doilea cel mai bine vândut sculptor din lume.

Nu mai puţin de 71 de milioane de dolari a plătit colecţionarul care şi-a adjudecat lucrarea semnată de Brâncuşi scoasă la licitaţie la New York. Trei cumpărători au făcut oferte pentru „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” (Tânăra fată sofisticată). În cele din urmă, sculptura de bronz cu postament de marmură a fost adjudecată după o ofertă făcută prin telefon de un colecţionar al cărui nume nu a fost dezvăluit, scrie Mediafax.

“E un simbol şi oamenii sunt fascinaţi de simboluri” a comentat Abigail Asher, parteneră a agenţiei de consultanţă artistică Guggenheim Asher catalogând contrastul dramatic dintre sculptura lustruită şi postamentul sculptat ca ieşit din comun: ”it was rarer than rare”.

Brâncuşi vânduse lucrarea în 1957 în atelierul său unei familii americane pentru 5000 de dolari. Licitaţia de marţi a transformat „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” de Constantin Brâncuşi în a treia sculptură cel mai bine vândută vreodată, după „L’Homme au doigt” şi „L’Homme qui marche I” de Alberto Giacometti, vândute de aceeaşi casă de licitaţii în 2015 şi 2010 pentru 145,9 şi, respectiv, 117 milioane de dolari.

Până acum, cel mai mare preţ atins de o lucrare de Brâncuşi era de 37,6 milioane de dolari, sumă pentru care sculptura Madame LR (Portrait de Mme LR) se vânduse la Paris în 2009.

O altă vedetă a licitaţiei dedicate artei impresioniste şi moderne de la New York a fost lucrarea “Compoziţie suprematistă” de Kazimir Malevich, care s-a vândut cu 85,8 milioane de dolari.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase