Home » Cultură » Lansare în prezenţa autorului a romanul „Copiii ghetoului” scrisă de libanezul Elias Khoury,

Lansare în prezenţa autorului a romanul „Copiii ghetoului” scrisă de libanezul Elias Khoury,

Lansare în prezenţa autorului a romanul „Copiii ghetoului” scrisă de libanezul Elias Khoury,
Publicat: 22.05.2018
Scriitorul libanez Elias Khoury, considerat unul dintre cei mai importanţi autori contemporani de limbă arabă, vine în România, în perioada 30 mai - 2 iunie, pentru a-şi lansa romanul "Copiii ghetoului. Numele meu este Adam", potrivit editurii Polirom.
Scriitorul Elias Khoury, laureat al premiului Arabic Novel în 2008 şi nominalizat, în 2017, la Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă, se va întâlni cu cititorii români pe 31 mai, la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona (Grădina Secretă) din Bucureşti. Daniela Zeca este partenera de discuţie a invitatului libanez, pe tema „Timp, Memorie şi Spaţiu în literatura exilului”, conform Mediafax.
 
Elias Khoury va prezenta versiunea românească a romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam” şi pe 2 iunie, la ora 16.00, la Târgul Internaţional de Carte Bookfest 2018, la Scena Arena din Pavilionul B al Complexului Romexpo. Împreună cu autorul, la ambele evenimente sunt invitaţi Rana Mokaddem, ambasadoarea Republicii Libaneze în România, Nicolae Dobrişan, traducătorul volumului, şi Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei „Biblioteca Polirom”.
 
Adam Dannun imigrează la New York încercând să fugă de o dragoste distrusă de traumele psihologice provocate de ocupaţia israeliană. Lucrează într-un restaurant, unde prepară falafel, şi începe să scrie un roman de dragoste al cărui protagonist este Waddah al-Yaman, un celebru poet arab din vremuri apuse. Dar, odată ce firul poveştii se desfăşoară, îşi fac apariţia întâmplări mai vechi din copilărie, din ghetourile pe care armata israeliană, după ce a evacuat mare parte din Lod, le-a construit pentru cei rămaşi în oraş. Personajele din poveste devin oameni din lumea reală, iar istoria dramei trăite în ghetourile palestiniene se contopeşte cu încercările naratorului de a se elibera de o identitate care nu mai e doar a lui.
 
„Elias Khoury e un artist care dă glas exilurilor cu rădăcini adânci şi refugiaţilor fără scăpare, graniţelor frânte, identităţilor în schimbare şi durerilor care nu mai pot aştepta”, scria despre autor legendarul Edward Said.
 
Khoury s-a născut la Beirut, în 1948. A lucrat în presă între anii 1975 şi 1997 şi a îngrijit rubrica de cultură a ziarului Al-Safir (1981 – 1991), a revistei Al-Karmel (1981 – 1983) şi a suplimentului literar al ziarului Al-Nahar (1992 – 2008). A fost profesor invitat la Columbia University din New York (1980 – 1982) şi global distinguished professor la New York University (2001 – 2014). A scris nuvele, romane, eseuri de critică literară şi piese de teatru, iar romanul său „Poarta soarelui” a fost desemnat cea mai bună carte a anului 2002 de Le Monde Diplomatique, The Christian Science Monitor şi The San Francisco Chronicle.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase