Home » Cultură » Iaşiul a devenit al doilea ”oraş regal” al României, după Curtea de Argeş

Iaşiul a devenit al doilea ”oraş regal” al României, după Curtea de Argeş

Publicat: 01.06.2018
Iaşiul a devenit, începând de joi, al doilea ”oraş regal” al României, după Curtea de Argeş. Titlul a fost conferit în Castelul Peleş de către custodele coroanei române, Majestatea sa Margareta.
Potrivit Casei Regale, ceremonia de conferire a titlului de ”Oraş Regal” municipiului Iaşi a avut loc la salonul Florentin al Castelului Peleş, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale a municipiului şi a unor personalităţi din societatea civilă.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirca, extrem de emoţionat, a declarat că, odată cu primirea acestui titlu, “Iaşiul devine una dintre perlele coroanei”.

“Este un moment istoric, un moment în care Iaşul devine una dintre perlele coroanei şi se adaugă Curţii de Argeş. Este un moment deosebit de onorant pentru că venim să înodăm o istorie seculară, în care rolul Casei Regale a fost unul definitoriu pentru evoluţia oraşului nostru. Sunt mărturii şi astăzi pe care le preţuim nespus de mult despre ceea ce a făcut Casa Regală de-a lungul istoriei pentru Iaşi. (…) Pentru noi, Casa Regală este un model de patriotism, de sacrifiu, de înţelepciune şi de legământ pe veşnicie cu România. Cred că a venit momentul ca, de acum înainte, să înţelegem cât de importantă a fost monarhia pentru România (…)”, a declarat Chirica.
Foto: Andreea Tobias
 
În opinia edilului ieşean, titlul primit reprezintă un semn de recunoaştere ”a rolului pe care Capitala Rezistenţei până la Capăt l-a avut acum un secol atât în privinţa efortului de a menţine stabilitatea instituţională a statului român, cât şi a actelor premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”.
 
În România, titulatura de ”Oraş Regal” este purtată şi de municipiul Curtea de Argeş. Titlul a fost conferit în cadrul unei ceremonii care a avut loc în 29 octombrie 2014 la Palatul Elisabeta.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase