Home » Cultură » Cea mai veche partitură din lume a fost găsita la Pavia. Datează din anul 1.100

Cea mai veche partitură din lume a fost găsita la Pavia. Datează din anul 1.100

Cea mai veche partitură din lume a fost găsita la Pavia. Datează din anul 1.100
Publicat: 25.07.2018
La Biblioteca Universităţii din Pavia a fost găsit un manuscris muzical din 1100, poate cel mai vechi cunoscut până în prezent. „Descoperirea acestui document preţios – declară ministrul Alberto Bonisoli – confirmă importanţa muncii de protejare şi de cercetare a colecţiei de cărţi din Italia. De asemenea, colaborarea cu universitatea şi cu biblioteca acesteia este fundamentală”.
Biblioteca universitară din Pavia a încredinţat operaţiunile de restaurare cercetătoarei Alessandrei Furlotti, care lucra la restaurarea a trei cărţi din prima jumătate a secolului al XVII-lea, cu ligaturi preţioase, păstrate în Salonul Teresian. În timpul restaurării volumului John De Deis, din Ecclesia Mediolanensi (Milano, Melchior Malatesta, 1628) a ieşit la iveală un pergament scris de mână care, la o examinare mai atentă, s-a dovedit a fi un document compozit ce, în afara inscripţiilor, conţine notaţii minusucule de muzică medievală.
 
Pentru primele verificări s-a apelat la Dominique Gatté, un muzicolog francez specialist în muzică medievală, care a confirmat că este vorba de o pagină, aproape completă, dintr-un antifonar, adică un breviar care conţinea părţile cântate ale Liturghiei, cu siguranţă unul dintre cele mai vechi care pot fi studiate astăzi şi care datează din jurul anului 1100, foarte probabil din zona oraşului Novara. Documentul este decorat cu o miniatura greu de interpretat care reprezintă un animal mitologic cu labe colorate şi caracteristicile unui şarpe.
 
Continuarea pe Rador
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase