Home » Cultură » Mai multe lucrări ale lui Brâncuşi sunt expuse în cadrul unui program lansat la Muzeul de Artă Modernă din New York

Mai multe lucrări ale lui Brâncuşi sunt expuse în cadrul unui program lansat la Muzeul de Artă Modernă din New York

Mai multe lucrări ale lui Brâncuşi sunt expuse în cadrul unui program lansat la Muzeul de Artă Modernă din New York
Publicat: 27.07.2018
Mai multe lucrări ale sculptorului Constantin Brâncuşi sunt expuse la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York, SUA, într-o prezentare care include filmări, desene şi fotografii legate de influenţa artistului născut în România şi consacrat la Paris, potrivit site-ului instituţiei.

Expoziţia „Constantin Brancusi Sculpture”, deschisă duminică la MoMA, îşi propune să pună în valoare cele 11 sculpturi semnate de Brâncuşi aflate în colecţia instituţiei din New York.

 

Eclipsa de Lună din 27 iulie, vizibilă din România. Tot ce trebuie să ştii despre cea mai lungă eclipsă totală din acest secol


Pentru prima dată, lucrările sunt prezentate publicului alături de filmări, desene ale artistului şi fotografii care redau relaţiile sculptorului cu prieteni şi colecţionari celebri.

„Ceea ce reiese este un portret al artistului care şi-a asumat riscul să abordeze forma cu o inventivitate care a schimbat cursul artei ce i-a urmat”, spun curatorii evenimentului.

Printre materialele inedite, curatoarele Paulina Pobocha şi Mia Matthias amintesc şi de colecţia de discuri păstrată de Brâncuşi, cu ocazia expoziţiei deschise până în ianuarie 2019, MoMA lansând o listă de piese dintre cele adunate de artist. Printre preferinţele lui Brâncuşi se numără fragmente din compoziţii semnate de Johann Sebastian Bach, Igor Stravinsky, Erik Satie şi Pierre Boulez, dar şi piese interpretate de Benny Goodman, Cab Calloway şi orchestra sa ori de Fletcher Henderson şi Sophie Tucker.

Muzeul a încărcat o listă a pieselor preferate de Brâncuşi în varianta apple store care poate fi ascultată aici: https://itunes.apple.com/us/playlist/constantin-brancusi-sculpture/pl.u-DdAN8Eosal589Vv?app=music. De asemenea, lista se găseşte şi pe contul Spotify al muzeului american.

Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj – decedat pe 16 martie 1957, la Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase