Home » Descopera in Romania » Jinarsul de prune Lujerdiu, o tărie românească produsă de 500 de ani, a devenit marca înregistrată

Jinarsul de prune Lujerdiu, o tărie românească produsă de 500 de ani, a devenit marca înregistrată

Jinarsul de prune Lujerdiu, o tărie românească produsă de 500 de ani, a devenit marca înregistrată
Publicat: 01.04.2017
Jinarsul de Lujerdiu, produs din prune galbene care cresc în comuna Corneşti, din judeţul Cluj, este marcă înregistrată la OSIM. Băutura este folosită ca mijloc de promovare turistică, fiind preferată unui whisky vechi de 12 ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Comuna Corneşti este singura din România care a înregistrat la OSIM Jinarsul de Lujerdiu, făcut doar din prunele galbene care cresc pe raza localităţii. Primarul comunei Corneşti, Dorel Julean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că demersurile pentru înregistrarea jinarsului au început în 2009 şi au fost încheiate în 2013.
 
„La noi în Corneşti există o tradiţie unică în Transilvania. În afară de prune, alte fructe nu prea se fac, decât prune galbene din satul Bârlea, din care se face jinars. Din 2009, de la primul mandat de primar, m-am preocupat de agroturism, de susţinerea turismului în comună, şi este foarte greu să faci turism în mediul rural fără să ai un produs autentic. Şi atunci am început demersuri pentru obţinerea mărcii înregistrate la OSIM pentru Jinarsul de Lujerdiu, iar în 2013 am reuşit. Titularul mărcii este comuna Corneşti, beneficiari fiind toţi producătorii de jinars de pe Valea Lujerdiului. Suntem singura comună din ţară care deţine o marcă înregistrată şi a trebuit să facem dovada că de 500 de ani se produce acest jinars de prune, am prezentat documente ale vremii, declaraţii ale bătrânilor satului. Am ales denumirea de Lujerdiu după numele văii care străbate toate cele nouă sate ale comunei şi folosim marca înregistrată pentru promovarea turistică a zonei”, a spus Julean.
 
Potrivit acestuia, reţeta de preparare a Jinarsului de Lujerdiu este respectată cu stricteţe de locuitorii Corneştiului, prunele fiind adunate în perioada august – septembrie după care sunt lăsate la macerat pâna în noiembrie – decembrie.
 
Citeşte continuarea pe Mediafax.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase