Home » Descopera in Romania » Un dans popular a intrat în Cartea Recordurilor după ce a fost jucat de 9506 de oameni – VIDEO + GALERIE FOTO

Un dans popular a intrat în Cartea Recordurilor după ce a fost jucat de 9506 de oameni – VIDEO + GALERIE FOTO

Publicat: 15.05.2017
Bistriţa-Năsăud a reuşit să intre în Cartea Recordurilor după ce 9.506 persoane, îmbrăcate în costume populare tradiţionale, s-au adunat, duminică, la Năsăud, în patria costumului popular şi s-au prins într-un dans popular care se joacă în comuna Runcu Salvei.

Evaluarea şi verificare costumelor populare, până la anunţarea oficială a rezultatelor a durat mai bine de 12 ore de la încheierea evenimentelor prilejuite de Ziua Constumului Popular, care a avut loc la Năsăud. „Oficial! Judeţul Bistriţa-Năsăud a stabilit două recorduri mondiale, acreditate oficial de Guinness World Record! Cel mai mare număr de oameni care îmbracă simultan portul tradiţional românesc (9.506 persoane) şi cel mai mare dans popular românesc, realizat în sincron de 9506 oameni, scrie Mediafax.

Cred că aceste cifre spun totul! E oficial faptul că judeţul Bistriţa-Năsăud este capitala mondială a românismului şi a tradiţiilor folclorice! Acest lucru este meritul fiecărui om al judeţului nostru şi al tuturor celor care au deschis lada de zestre şi au arătat lumii întregi că noi, aici, ştim să ne preţuim ţara, valorile, trecutul, prezentul şi viitorul! Mă înclin în faţa voastră dragii mei şi sunt onorat sa pot să scriu istorie alături de dumneavoastră, cei mai minunaţi oameni de pe acest pământ!”, a anunţat luni dimineaţa preşedintele Consilului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil-Radu Moldovan, pe o reţea de socilizare.

Galerie foto

vezi galeria
3 foto

La eveniment au participat invitaţi din mai multe judeţe, Cluj, Maramureş, Sălaj, Galaţi, Bucureşti şi Teleorman, delegaţia din Teleorman fiind condusă chiar de Liviu Dragnea care a îmbrăcat un costum popular nou cusut, însă o replică după costumul popular al strămoşilor săi pe care îl are încă în familie. Pentru a putea stabili cele două recorduri mondiale noi – „Largest gathering of people in a traditional Romanian clothing” şi „Largest traditional Romanian folk dance”, recorduri care nu au fost înregistrate până acum, bistriţenii au umplut, duminică, stadionul din oraşul Năsăud, accesul făcându-se prin nişte porţi speciale dotate cu camere de supraveghere şi patricipanţii purtând brăţări de identificare. În total peste 10.000 de oameni au participat la eveniment, însă după finalizarea procedurilor de numărare şi evaluare, reprezentanţii Guinness Book spun că numai 9.506 patricipanţi au fost îmbrăcaţi corect în costume populare tradiţionale (fiind verificaţi pe lângă costumul propriu-zis şi papucii, dar şi accesoriile). Condiţiile extrem de stricte cerute de cei de la Cartea Recordurilor au făcut ca încercarea de stabilire a recordului mondial pentru cei mai mulţi oameni îmbrăcaţi în costume populare româneşti, care presupunea ca cei prezenţi să stea nemişcaţi timp de 5 minute, să se repete de trei ori. Al doilea record modial a fost mai uşor de stabilit, cei prezenţi fiind învăţaţi de coregraful Marin Barbu paşii unui dans specific Ţării Năsăului – Roata de la Runc.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria Oraşului Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Ministerul Turismului, la Năsăud.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Dansul şi costumul popular din Bistriţa-Năsăud intră în Cartea Recordurilor

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase