Home » Descopera in Romania » Spre litoral pe bicicletă: Un oltean pregăteşte recordul de trei zile

Spre litoral pe bicicletă: Un oltean pregăteşte recordul de trei zile

Spre litoral pe bicicletă: Un oltean pregăteşte recordul de trei zile
Publicat: 10.06.2017
Dan Oltean, funcţionar la Primăria Corabia, judeţul Olt, face circa 100 de kilometri cu bicicleta, la fiecare sfârşit de săptămână, în jurul oraşului şi chiar în Bulgaria, peste Dunăre, la Vidin sau Oryahovo, iar săptămâna viitoare vrea să parcurgă drumul de acasă până la Eforie Nord, peste 450 km.
Dan Oltean, funcţionar la Primăria Corabia, are 48 de ani şi spune că s-a apucat de ciclism mai serios, în urmă cu patru ani, când şi-a dat seama că poate rezista şi mai mult de 100 de kilometri, în şaua bicicletei, conform Mediafax.
 
„Cred că, în urmă cu patru ani, m-am apucat mai intens de aceste călătorii pe care le fac cu bicicleta. În urma unei astfel de călătorii pe care am făcut-o la Bechet şi apoi am trecut cu bacul la Oryahovo, în Bulgaria, întorcându-mă şi acasă, am văzut că pot, totuşi, să fac 100 de kilometri pe bicicletă, într-o zi. Am zis să încerc să fac ceva mai mult, pentru mine şi pentru sănătatea mea”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dan Oltean.
 
Astfel, în fiecare weekend, angajatul Primăriei Corabia parcurge cu bicicleta între 100 şi 150 de kilometri. El spune că pedalatul arde „frumos şi eficient” caloriile şi este o şansă de a scăpa de stresul cotidian.
 
„Weekend de weekend, am câte un traseu de 100-150 de kilometri. Aceşti kilometri i-am făcut şi prin judeţul Olt – mă duc şi până la Caracal, apoi mă întorc pe Redea, pe la Amărăşti, Obârşia sau pe partea cealaltă, pe Valea Oltului, pe la Stoeneşti, Băbiciu, Tia Mare, Izbiceni şi până la Islaz. Mersul acesta pe bicicletă are un farmec aparte şi e foarte frumos că poţi să te deplasezi în ritmul tău, auzi păsările ciripind, să savurezi călătoria. Este ceva deosebit, mergi cu gândurile tale şi te rupi de cotidian. În plus, mersul pe bicicletă arde frumos şi eficient din calorii. O oră de pedalat înseamnă consumarea a în jur de 300 de calorii”, a mai spus Oltean.
 
Pe bicicletă, la mare
 
Anul trecut, în luna aprilie, Dan Oltean s-a numărat printre cei aproape 500 de ciclişti care au mers cu bicicleta la mare, între Bucureşti şi Constanţa, pe o distanţă de peste 300 de kilometri.
 
„Am participat şi eu şi cred că m-am descurcat minunat. Au fost 450-500 de persoane şi a fost o experienţă de neuitat. Am făcut două zile până la mare, prima noapte dormind la Amara. În prima zi am făcut 160 de kilometri, iar în cea de a doua zi 150 de kilometri”, îşi aminteşte Oltean.
 
Corăbianul va repeta experienţa şi, în acest an, dar pe o distanţă mai mare, pornind din oraşul său.
 
„Încumetându-mă, de atunci, pe distanţe tot mai mari şi pe trasee tot mai dificile, am ajuns să fiu foarte îndrăzneţ şi să fiu foarte încrezător în forţele mele şi m-am gândit să fac un traseu cu bicicleta din Corabia, oraşul meu natal, la mare. Iniţiativa mea este menită să promoveze mersul pe bicicletă ca stil de viaţă, ca sport şi ca activitate de recreere”, a mai declarat el.
 
Cel mai probabil, în acest an, Dan Oltean va merge singur pe bicicletă către mare. Cu mai puţin de săptămână înainte de data plecării, nimeni s-a încumetat să-l însoţească în această călătorie.
 
„Am dat anunţ peste tot, dar nu s-a încumetat nimeni să vină, din păcate. Deci, voi pleca singur. Traseul este Corabia – Turnu Măgurele – Zimnicea – Giurgiu, în prima zi. La Giurgiu voi înnopta, iar a doua zi voi merge Giurgiu – Olteniţa – Călăraşi, iar aici voi înnopta. În ultima zi, de la Călăraşi, traversez cu bacul Dunărea, pe la Ostrov, apoi de la Adamclisi mă îndrept către Eforie Nord, unde am cazare pentru cinci zile. La întoarcere, voi veni cu trenul. Sunt 150 de kilometri, zilnic, peste 450 în total, şi sper să-i duc la bun sfârşit”, spune Dan Oltean.
 
Nici în traseele săptămânale pe care bărbatul le face nu există foarte mulţi doritori care să-l însoţească.
 
„Am mai găsit câte o persoană sau două care s-au încumetat să meargă cu mine. Chiar în ultima săptămână, am mers cu un prieten în Bulgaria. A făcut 100 de kilometri, apoi a zis că, timp de două-trei zile, nu se mai urcă pe bicicletă, deci nu sunt obişnuiţi cu trasee mai lungi. Eu le dau întâlnire întotdeauna, pe Facebook, avem un grup «Corabia Bike»”, a afirmat el.
 
„Prefer să investesc în bicicletă decât într-o maşină”
 
Funcţionarul de la Primăria Corabia spune că ciclismul nu este un sport ieftin, mai ales dacă vrei să mergi pe distanţe mai lungi.
 
„Mersul pe bicicletă, pe distanţe lungi, nu este un sport chiar ieftin pentru că trebuie să investeşti într-o bicicletă bună, în angrenajul bicicletei, în anvelope, în camere de calitate. Se întâmplă ceva pe drum şi nu ştii ce să faci. Eu îmi duc bicicleta, la revizie, la o firmă specializată. Am investit şi prefer să investesc în bicicletă decât într-o maşină. Eu la o maşină nici nu ştiu unde e frâna, nu-mi plac maşinile şi n-am nici permis de conducere”, a mai declarat Oltean.
 
Ciclismul, cel mai bun exerciţiu cardio
 
Dan Oltean speră că cicloturismul va lua avânt şi în România, iar românii se vor încumeta să plece pe bicicletă pe distanţe lungi, aşa cum se întâmplă în ţările europene.
 
„Am lansat o invitaţie şi pentru mersul la mare pe Facebook, chiar şi în grupuri din alte ţări. Acest traseu pe care vreau să-l fac către mare se încadrează în traseul european EuroVelo VI, care pleacă de la Oceanul Atlantic şi ajunge la Marea Neagră. Pe la noi, pe la Corabia şi pe malul Dunării, trec foarte mulţi ciclişti, aproape zilnic, opresc chiar şi în faţa primăriei. Sunt ciclişti care vin din Franţa, Germania şi se duc la Marea Neagră. Sunt şi oameni în vârstă, unii de peste 70 de ani. Pe alţii i-am văzut chiar cu animalele de companie sau cu copilul mic după ei. În alte state, acest cicloturism a luat mare amploare”, a zis el.
 
Principalul motiv pentru a merge pe bicicletă este beneficiul pentru sănătate, crede ciclistul amator
 
„Eu cred că este un sport care creşte rezistenţa şi nivelul de sănătate a organismului. Este cel mai bun exerciţiu cardio, care pune sângele în circulaţie şi ajută la o mai bună funcţionare a inimii, îţi redă tonusul şi aduce o stare psihică de bine”, a conchis Dan Oltean.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase