Home » Descopera in Romania » VIDEO + GALERIE FOTO. Călătorie virtuală 3D în salină, pentru turiştii care vizitează Muzeul Sării din Slănic, din Prahova

VIDEO + GALERIE FOTO. Călătorie virtuală 3D în salină, pentru turiştii care vizitează Muzeul Sării din Slănic, din Prahova

Publicat: 17.03.2018
O masă interactivă unde sunt prezentate unelte şi materiale folosite în extragerea sării şi o călătorie virtuală în salină sunt principalele atracţii de la Muzeul Sării din Slănic, judeţul Prahova, unic în ţară, care a fost redeschis, joi, pentru turişti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În Muzeul Sării din Slănic, vizitatorii se aşează într-un vagonet cu patru locuri, automatizat electronic şi, cu ochelari 3D VR, coboară într-o mină de sare, printre mineri şi urmăresc cum este extrasă sarea, în mod rudimentar la începuturi, până la metodele moderne de astăzi, în timp ce sunt mişcaţi de vehiculul care merge pe şine, pe drumul şerpuit şi plin de surprize şi efecte speciale, scrie Mediafax.

“Nu am mai avut până acum ocazia să văd ceva 3D. Este foarte frumos şi este o senzaţie unică”, a spus o femeie care a încercat călătoria virtuală.

Conform proiectului de reamenajare a expoziţiei, la etajul clădirii vizitatorii vor putea accesa o masă interactivă, realizată pe baza tehnologiei Realităţii Adăugate şi Kinetice.

Galerie foto

vezi galeria
6 foto

Muzeograful Liviu Vintilă spune că vizitatorii singurului Muzeu de Sare din ţară pot afla istoria extracţiei de sare sau cum s-a format sarea folosind elemente din domeniul tehnologiei actuale şi anume realitatea virtuală.

“Odată cu redeschiderea Muzeului Sării apar câteva noutăţi. În primul rând acea călătorie virtuală printr-o salină, trecând prin toate metodele, în mod cronolgic, şi la etaj este o masa interactivă unde se pot afla informaţii despre formarea sării, curiozităţi din lumea sării, câteva unelte şi sculte. A fost unic pentru că celelalte saline şi-au organizat un loc unde prezentau locul respectiv. Singurul muzeul amenajat a fost aici la Slănic. Şi este în continuare. Mai ales cu aceste modernizări chiar că este unic”, a precizat Vintilă.

Muzeul Sării din Slănic, judeţul Prahova, a fost renovat cu 150.00 de lei, bani de la Consiliul Judeţean Prahova, iar joi a fost redeschis pentru turişti.

“Banii pentru realizarea strictă a acestei investiţii vin de la Consiliul Judeţean Prahova, 150.000 de lei. Clădirea este din secolul 17, iar expoziţia realizată aici împlineşte 15 ani. Noi am dorit să modernizăm expoziţia. Muzeul este o instituţie şcoală şi spectacol”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, care administrează Muzeul Sării, Emilia Iancu.

Prezent la redeschiderea Muzeului Sării, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a declarat că autorităţile judeţe vor înfiinţarea unui drum al sării.

“Având în vedere că anul trecut noi am demarat un astfel de proiect, considerăm necesar să ne punem în valoare bogăţiile pe care le avem la nivelul judeţului Prahova, aici vorbim atât despre petrol cât şi despre sare (…). Va fi ( drumul sării n.r.) ca drumul vinului, un traseu are va străbate mai multe localităţi, zone care au această bogăţie (sare n.r.) şi care pot dezvolta puncte de atracţie a turiştilor pe acest traseu”, a declarat Toader.

Acesta a precizat că intenţia CJ Prahova de a prelua în administrare Mina Turistică Unirea din Slănic s-a blocat.

“Anul trecut am făcut câteva demersuri, câteva adrese la Ministerul Economiei, am avut câteva întâlniri cu domnii de la Salrom. Din păcate toate demersurile s-au blocat în ceea ce priveşte Salromul care în acest moment are un acţionariat 51% Ministerul Economiei şi 49% Fondul Proprietatea care-şi doreşte mai mult profitul din această mina turistică decât dezvoltarea ei pe termen mediu şi lung, lucru pe care noi voiam să-l asigurăm cu ajutorul fondurilor europene. Demersurile noastre erau chiar de bună credinţă, intenţionam ca după implementarea proiectului de 5 ani să predăm înapoi către Salrom. Ne dormeam doar să atragem mai mulţi turişti cu o investiţie din fonduri europene şi de ce nu chiar şi din bugetul propriu al Consiliului Judeţean”, a mai spus preşedintele CJ Prahova.

Muzeul Sării s-a deschis oficial în 1978 şi a funcţionat lângă intrarea în salină până când imobilul s-a prăbuşit. Apoi, a fost preluată o clădire care care este monument de patrimoniu şi din 2003 funcţionează aici.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase