Home » D:News » Nu este un scenariu de film: asteroizii periculoşi vor fi distruşi prin explozii nucleare (VIDEO)

Nu este un scenariu de film: asteroizii periculoşi vor fi distruşi prin explozii nucleare (VIDEO)

Nu este un scenariu de film: asteroizii periculoşi vor fi distruşi prin explozii nucleare (VIDEO)
Publicat: 20.11.2012
Distrugerea unui asteroid periculos cu ajutorul unei bombe nucleare reprezintă unul dintre cele mai cunoscute scenarii de filme SF care are şanse a deveni realitate într-o bună zi.

Oamenii de ştiinţă dezvoltă o strategie care, într-o bună zi va putea distruge un asteroid ameninţător printr-o explozie nucleară. Potrivit specialiştilor, nava, cunoscută sub numele de Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle, sau HAIV, nu va avea pilot. Rolul său va fi de a lovi  roca spaţială de două ori, într-o succesiune rapidă. Astfel, prima lovitură va fi non-nucleară şi va avea rolul de a crea celei de-a doua suficient spaţiu pentru a pătrunde în interiorul asteroidului. 

„Utilizând acest concept propus de noi oferim o soluţie viabilă, ea fiind eficientă din punct de vedere economic şi fezabilă din punct de vedere tehnologic”, a declarat coordonatorul studiului, Bong Wie. 

De-a lungul existenţei sale, Terra a fost lovită de asteroizi, iar unele dintre aceste atacuri au avut repercusiuni catastrofale.Acum, calculele ştiinţifice estimează că este posibil ca Pământul să devină foarte curând ţinta unui astfel de corp ceresc care chiar dacă nu ar fi destul de puternic încât să distrugă specia umană, ar avea capacitatea de a produce pagube economice serioase. Prin urmare, avem nevoie de un plan care să ne asigure apărarea împotriva unui astfel de eveniment. El ar trebui să includă atât strategii de deviere, cât şi de atac, în cazul în care asteroidul se dovedeşte a fi greu de mutat de pe traiectoria sa. 

Pentru această a doua parte a planului, Wie şi colegii săi au creat HAIV, care încorporează două dispozitive diferite de lovire „un lider” şi un „urmăritor”. Pe măsură de HAIV se apropie de asteroid, liderul se separă şi pătrunde în interiorul asteroidului, formând un crater cu o întindere de 100 de metri. 

Arma nucleară sau urmăritorul loveşte în aceeaşi zonă câteva secunde mai târziu, făcând  asteroidul ţăndări. În acest fel, mare parte din asteroid va fi aruncată în spaţiu şi doar un mic procent va mai ajunge pe Pământ.

Proiectul HAIV este încă în stadiu incipient şi va mai fi nevoie de foarte multă muncă până când acesta fi finalizat în următorul deceniu. 

„Ţelul nostru este acela de a fi capabili să dezvoltăm o misiune demonstrativă de aproximativ 550 de milioane de dolari, în următorii 10 ani”, a declarat Wie. 

Sursa: Space
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase