Home » D:News » Nu mai este nevoie să ne despărţim de animalele dragi? Japonezii au produs 26 de generaţii de clone dintr-un singur animal

Nu mai este nevoie să ne despărţim de animalele dragi? Japonezii au produs 26 de generaţii de clone dintr-un singur animal

Nu mai este nevoie să ne despărţim de animalele dragi? Japonezii au produs 26 de generaţii de clone dintr-un singur animal
Publicat: 11.03.2013
Cercetătorii japonezi au produs 26 de generaţii de clone dintr-un singur şoarece, a anunţat coordonatorul acestui proiect, ceea ce deschide calea spre reproducerea în masă a exemplarelor de şeptel valoroase.

Până acum, oamenii de ştiinţă japonezi au produs 598 de şoareci care sunt copii genetice ale creaturii originale, experimentul desfăşurându-se de mai bine de şapte ani, a declarat Teruhiko Wakayama de la Centrul Riken pentru Biologie de Dezvoltare.

„Acesta este de departe cel mai mare proiect de clonare a unui mamifer”, a declarat Wakayama.

„Folosind metoda noastră, reproducerea în masă a animalelor preţioase ar trebui să devină posibilă chiar şi după ce aceste exemplare mor”, a adăugat specialistul japonez.

Metodele de încredere ce permit clonarea de-a lungul unui număr extins de generaţii ar putea fi o binecuvântare pentru fermierii care au, de exemplu, o vacă ce produce foarte mult lapte sau un animal despre care se crede că produce carne de calitate înaltă.

Reproducerea naturală nu garantează că urmaşii unui animal vor avea aceleaşi calităţi, însă o clonă este o copie exactă.

Wakayama a îmbunătăţit în mod semnificativ tehnicile existente, ce aveau o rată de succes limitată şi care rezistau doar câteva generaţii.

Cercetătorii au folosit o tehnică denumită „transfer somatic nuclear celular” în cadrul căreia nucleul unei celule, în care se găsesc informaţiile genetice ale animalului original, a fost introdus într-un ovul viu din care fusese extras propriul nucleu.

Ovulul a fost implantat într-un animal surogat ce a produs clona. Clona ce a rezultat din acest proces a devenit apoi donator pentru un alt nucleu celular, care a fost implantat într-o celulă gazdă, continunând astfel ciclul.

Per total, şoarecii clonaţi prezentau trăsături biologice normale, inclusiv longevitate normală şi capacitate de reproducere obişnuită.

Analizele genetice amănunţite au arătat câteva anomalii limitate în cazul unor aspecte non-esenţiale, cum ar fi o placentă mărită, dar numărul anomaliilor înregistrate de fiecare clonă nu creştea de la o generaţie la alta.

„Rezultatele noastre au arătat că este posibilă reclonarea repetată. Cred că putem continua acest ciclu pentru totdeauna. Vom continua să desfăşurăm acest studiu până când nu se mai poate”, a concluzionat Wakayama.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul ştiinţific Cell Stem Cell.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase