Home » D:News » Spune-mi când aprinzi prima ţigară ca să îţi spun cu cât eşti mai aproape de cancer

Spune-mi când aprinzi prima ţigară ca să îţi spun cu cât eşti mai aproape de cancer

Spune-mi când aprinzi prima ţigară ca să îţi spun cu cât eşti mai aproape de cancer
Publicat: 02.04.2013
Cât timp laşi să treacă între trezitul de dimineaţă şi prima ţigară? Oamenii de ştiinţă susţin că cu cât acest interval este mai scăzut, cu atât sunt mai multe şanse ca indivizii în cauză să sufere de cancer la plămâni sau de cancer oral.

„Am descoperit că indivizii care consumă ţigări imediat după ce se trezesc au un nivel crescut de NNAL (un metabolit al NNK, o substanţă cancerigenă un specific tutunului) în sânge, comparativ cu fumătorii care care se abţin de la fumat o jumătate de oră sau mai mult, după ce s-au trezit. Rezultatele au fost aceleaşi indiferent de numărul de ţigări pe care îl consumau participanţii la studiu”, a declarat Steven Branstetter. 

Potrivit lui Branstetter, alte cercetări au arătat că NNK induce apariţia tumorilor pulmonare în cazul mai multor specii de rozătoare. Prin urmare, nivelurile de NNAL din sânge pot prezice riscul de apariţie a cancerului pulmonar atât la rozătoare, cât şi la oameni. Mai mult, nivelurile de NNAL sunt stabile în cazul fumătorilor, iar o singură analiză poate reflecta expunerea unui individ. 

În studiu, Branstetter şi Joshua Muscat au examinat date prelevate de la 1.945 fumători adulţi care au dat probe de urină pentru măsurarea nivelului de NNAL. De asemenea, aceşti participanţi au declarat şi cât de repede îşi aprind prima ţigară după trezitul de dimineaţă. 

Rezultatele au arătat că 32% dintre participanţi fumau prima ţigară la doar 5 minute după ce se trezeau, 36% făceau acest lucru la 6-30 de minte după ce se ridicau din pat şi 19% fumau la mai mult de o oră după ce se trezeau. Astfel, oamenii de ştiinţă au constatat că nivelul de NNAL era corelat cu mai mulţi factori printre care şi vârsta participanţilor, sexul lor, vârsta la care se apucaseră de fumat şi probabilitatea ca alt fumător să locuiască sub acelaşi acoperiş ca ei.

„Cel mai important este faptul că am descoperit că nivelul de NNAL era mai mare în rândul oamenilor care fumau imediat după ce se trezeau şi asta indiferent de frecvenţa cu care fumau şi alţi factori care preziceau concentraţiile de NNAL. Bănuim că aceşti oameni, care fumează la scurt timp după trezire, inhalează mai adânc şi mai profund, lucru care poate explica nivelul crescut de NNAL din sânge şi riscul crescut de apariţie a cancerului pulmonar şi al celui oral”, a încheiat Branstetter.  

Sursa: Penn State News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase