Home » D:News » Telescopul Kepler a făcut o descoperire ce atestă că Albert Einstein a avut, încă o dată, dreptate (VIDEO)

Telescopul Kepler a făcut o descoperire ce atestă că Albert Einstein a avut, încă o dată, dreptate (VIDEO)

Telescopul Kepler a făcut o descoperire ce atestă că Albert Einstein a avut, încă o dată, dreptate (VIDEO)
Publicat: 05.04.2013
Albert Einstein a avut din nou dreptate în ceea ce priveşte relativitatea.

Telescopul spaţial Kepler a trimis către NASA date care arată cum gravitaţia curbează lumina, oferind noi dovezi pentru acest element important al teoriei relativităţii postulate de Einstein.

Astrofizicienii nu se aşteptau ca datele să-l contrazică pe Einstein, însă noile date reprezintă prima dată când acest fenoment este detectat într-un sistem stelar binar.

În acest caz, o stea moartă, cunoscută sub numele de pitică albă, a curbat lumina partenerei sale, o pitică roşie de mici dimensiuni. Densitatea piticei albe, ce este mult mai mică decât partnera sa, este cu mult mai mare decât cea a celeilalte stele.

„Această pitică albă este de dimensiunile Pământului, dar are masa Soarelui”, a comentat Phil Muirhead de la Universitatea Caltech, cercetătorul care a realizat studiul ce urmează să fie publicat în Astrophysical Journal.

„Este atât de densă încât pitica roşie, deşi este mai mare, se învârte în jurul său”, a mai spus cercetătorul.

De regulă, telescopul Kepler scrutează cerul pentru a identifica mici nereguli care sugerează că o planetă a trecut prin dreptul unei stele roşii. Muirhead şi echipa sa de cercetători analizau datele de la o ţintă numită KOI-256, crezând că au descoperit o planetă de mari dimensiuni ce trecea prin dreptul acestei pitice roşii.

„Am văzut scăderi masive ale luminii emise de stea şi am bănuit că este vorba de o planetă gigantică, de dimensiunile lui Jupiter, ce trece prin faţa sa”, a comentat Muirhead.

Folosind telescopul Hale de la Observatorul Palomar din San Diego, cercetătorii au descoperit că pitica roşie „tremura” într-un mod prea extrem pentru a fi cauzat de atracţia unei planete. Astfel, oamenii de ştiinţă au concluzionat că pitică albă masivă trece prin spatele piticei roşii. Ipoteza lor a fost confirmată de măsurătorile în ultraviolet efectuate de telescopul Galaxy Evolution Explorer (GALEX). 

Cercetătorii au analizat încă o dată datele obţinute de la Kepler, descoperind că atunci când pitica albă trecea prin faţa partenerei sale, gravitaţia sa provoca lumina stelei să se curbeze şi să devină mai strălucitoare.

„Doar Kepler ar fi putut detecta acest efect minuscul”, a spus Doug Hudgins, specialist NASA ce gestionează programul Kepler. „Cu ajutorul acestei detectări, suntem martori la un efect al teoriei relativităţii lui Einstein ce are loc într-un sistem solar îndepărtat”, a mai spus Hudgins.

Sursa: LA Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase