Home » D:News » „Gamerii văd lumea diferit”: cum ne ajută jocurile video creierul?

„Gamerii văd lumea diferit”: cum ne ajută jocurile video creierul?

„Gamerii văd lumea diferit”: cum ne ajută jocurile video creierul?
Publicat: 13.06.2013
Jocurile video ne ajută creierul să folosească mai bine şi mai repede indiciile vizuale, spun oamenii de ştiinţă.

„Gamerii văd lumea diferit. Ei sunt capabili să extragă mai multe informaţii din scenele vizuale”, a explicat Greg Appelbaum, de la Duke School of Medicine.

La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă după ce au realizat un studiu pe 125 de studenţi dintre care o parte erau gameri înrăiţi şi o parte non-gameri. Fiecare participant a fost supus la o sarcină ce le analiza memoria vizuală senzorială. În timpul experimentului,  o serie de opt litere apăreau pe ecran doar pentru o zecime de secundă. După o întârziere care varia între 13 milisecunde şi 2,5 secunde, pe ecran apărea o săgeată ce indica spre un cerc în care fusese afişată o literă. Atunci, subiecţii erau întrebaţi ce literă văzuseră în acel lor. Indiferent de interval, persoanele care se jucau excesiv jocuri video s-au descurcat mult mai bine decât restul participanţilor. 

Cercetări anterioare realizate de alţi specialişti au descoperit că gamerii răspund mai repede la stimulii vizuali având capacitatea de a urmări mai multe elemente decât cei care nu se joacă. În jocurile de tip „first-person shooters”, jucătorul face, cât de repede poate „interferenţă probabilistică” referitoare la ceea ce văd, adică iau decizii privitoare la un personaj pozitiv sau negativ care se mişcă într-o anumită direcţie. Mai mult, Appelbaum susţine că odată cu trecerea timpului şi acumularea experienţei, jucătorul devine şi mai priceput la realizare „interferenţei probabilistice”. „Au nevoie de mai puţine informaţii pentru a ajunge la concluzia probabilistică şi astfel procesul se realizează mai repede”. 

Sistemul vizual filtrează informaţia pe baza a ceea ce văd ochii, în timp ce informaţiile nefolositoare se şterg destul de rapid. Gamerii scapă de informaţiile nefolositoare la fel de repede ca toată lumea, dar se pare că, în cazul lor, sistemul vizual acumulează mai multe informaţii de la început. 

Cercetătorii s-au întrebat care ar fi motivele pentru care gamerii au o capacitatea mai bună de a realiza interferenţe probabilistice mai bune ca restul lumii. Ei au presupus că acest lucru poate depinde de faptul că gamerii fie văd mai bine, fie reţin indiciile vizuale pentru mai mult timp, fie îşi îmbunătăţesc capacitatea de a lua decizii. 

Pe baza rezultatelor din studiu, Applebaum  susţine că pare să nu fie vorba de faptul că jucătorii reţin indiciile vizuale pentru mai mult timp. În schimb, ceilalţi doi factori s-ar putea să joace roluri importante în acest proces. 

Sursa: Duke Today

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase