Home » D:News » Crezi că o să vezi mai bine dacă mănânci morcovi? Naziştii sunt „de vină” pentru acest mit fals

Crezi că o să vezi mai bine dacă mănânci morcovi? Naziştii sunt „de vină” pentru acest mit fals

Publicat: 14.08.2013
Aproape toţi oamenii au auzit în copilărie cum erau sfătuiţi de către părinţi să mănânce morcovi pentru a avea o vedere mai bună. Din nefericire, acest mit foarte răspândit este neadevărat. Cu toate acestea, această minciună a jucat un rol pozitiv în istoria omenirii: ea a permis Forţelor Aliate să învingă Nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Morcovii sunt într-adevăr bogaţi în beta caroten (vitamina A), astfel că o dietă bogată în morcovi ajută la stimularea sănătăţii ochilor. Acest lucru nu înseamnă însă că veţi vedea la fel de bine ca un vultur. Astfel, informaţia adevărată conform căreia morcovii sunt buni pentru ochi a fost distorsionată.

Cum a apărut mitul conform căruia morcovii ne ajută să vedem mai bine? John Stolarczyk, directorul World Carrot Museum, crede originile acestui mit se găsesc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când forţele naziste bombardau constant Londra. 

În mod surprinzător, aviaţia britanică a început să doboare un număr mult mai mare de avioane germane. Secretul acestei reuşite consta într-o tehnologie nouă şi secretă: radarul. Tehnologia ce purta numele de Airborne Interception Radar a început să fie folosită de Royal Air Force în 1939, oferind aviatorilor britanici posibilitatea de a detecta avioanele inamice înainte ca acestea să traverseze Canalul Mânecii. 

Pentru a nu dezvălui inamicului existenţa acestei tehnologii extrem de importante, specialiştii în propagandă au conceput o poveste prin care să explice de ce piloţii britanici erau deodată mult mai eficienţi în doborârea inamicilor: morcovii. 

În 1940, pilotul John Cunningham a devenit primul care a doborât un avion inamic graţie acestei tehnologii, iar ulterior a atins un record de 20 de avioane doborâte, dintre care 19 în timpul nopţii. Supranumit „Ochi de Pisică”, Cunningham a devenit un erou în presa vremii, iar reprezentanţii Ministerului de Război au dezvăluit „secretul” lui: consumul de morcovi, ce au permis să-şi îmbunătăţească vederea.

Nu este clar dacă germanii au fost convinşi de propaganda britanică, însă publicul britanic a crezut acest lucru, iar în scurt timp un număr tot mai mare de londonezi consumau morcovi pentru a vedea mai bine în timpul nopţii, atunci când în capitala britanică toate luminile erau stinse.

De asemenea, autorităţile britanice promovau consumul de morcovi pentru a suplini celelalte alimente ce se distribuiau pe raţie (cum ar fi zahărul), iar în timp acest mit s-a încetăţenit, devenind acceptat drept un adevăr.

Surse: Gizmodo, Smithsonian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase