Home » D:News » Ce trebuie să ştim pentru a supravieţui unei avalanşe?

Ce trebuie să ştim pentru a supravieţui unei avalanşe?

Ce trebuie să ştim pentru a supravieţui unei avalanşe?
Publicat: 26.09.2013
Avalanşele pot fi coşmarul celor care practică schi off-piste şi nu numai. Din fericire, cu puţin noroc şi ceva cunoştinţe legate de tehnici de supravieţuire, există şanse mari să scăpăm cu viaţă în urma unei astfel de furii a munţilor.

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoşti dacă ai de când să practici schi off-piste anul acesta. 

1. Purtaţi un dispozitiv care vă va permite să fiţi salvat   

Cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să te pregăteşti pentru orice situaţie din timp. Mai exact, înainte de a urca pe munte cumpără-ţi un dispozitiv special care le permite salvamontiştilor să salveze victimele dintr-o avalanşă. 

2. Încercaţi să staţi cât mai sus

Orice ai face, este important să încerci să „înoţi” spre partea superioară a avalanşei pentru a nu risca să fi prins sub ea. Dacă „înotatul” pare prea dificil, atunci vă puteţi trage violent spre suprafaţă. Important este ca, indiferent de situaţie să vă străduiţi să rămâneţi în partea de sus a cascadei de zăpadă. 

3. Rămâneţi cu o mână ridicată

Desigur, este uşor de spus şi greu de realizat, dar încercaţi să ţineţi o mână deasupra capului în timp ce avalanşa vă poartă cu ea. Acest lucru v-ar putea aduce două beneficii. Pe de-o parte, echipei de salvare îi va fi mai uşor să vă găsească, dacă aveţi norocul ca mâna să vă iasă din zăpadă, iar pe de altă parte, dumneavoastră vă veţi putea da seama în ce direcţie trebuie să săpaţi pentru a ieşi la suprafaţă.

4. Scuipaţi 

În mod normal, scuipatul nu este tocmai un comportament acceptat, dar dacă sunteţi prin într-o avalanşă acesta v-ar putea salva viaţa. Imediat ce avalanşa ia sfârşit, faceţi repede loc la nivelul feţei. În primul rând, acest lucru vă va ajuta să respiraţi. În al doilea rând, în aşa fel veţi avea loc să scuipaţi, iar în funcţie de locul în care gravitaţia vă poartă saliva vă puteţi da seama în ce direcţie trebuie să săpaţi pentru a ieşi de sub zăpadă. 

5. Păstraţi-vă calmul

În mod normal, în astfel de situaţii oamenii intră în panică, însă este esenţial să vă păstraţi calmul. În majoritatea cazurilor, victimele au cam 15 minute, timp în care îşi pot face loc pentru a respira. Însă, panica accelerează respiraţia şi scurtează timpul pe care îl avem pentru a ne salva. 

Sursa: Mental Floss

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase