Home » D:News » SUA declanşează cel mai mare grad de alertă din cauza Ebola. Tot ce trebuie să ştiţi despre epidemia ce ameninţă globul

SUA declanşează cel mai mare grad de alertă din cauza Ebola. Tot ce trebuie să ştiţi despre epidemia ce ameninţă globul

Publicat: 07.08.2014
Autorităţile sanitare americane au ridicat, miercuri, alerta sanitară la nivelul 1, cel mai mare, pentru a răspunde mai eficient epidemiei de Ebola, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt.

„Această activare ne permite să mobilizăm resursele în toată agenţia pentru a răspunde crizei” legate de Ebola, a explicat Tom Skinner, un purtător de cuvânt al Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).

Este pentru prima dată din 2009 când această alertă maximă a fost declanşată. Ea a fost instituită la acea vreme pentru pandemia de gripă H1N1„, a precizat el.

Această decizie răspunde la „propagarea virusului Ebola în Nigeria şi la potenţialul risc de a afecta multe vieţi”, a afirmat directorul CDC, doctorul Tom Frieden, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat 932 de morţi din totalul de 1.711 de cazuri în cadrul acestei epidemii fără precedent, care afectează în special trei ţări din Africa de Vest, potrivit unei estimări din 4 august, a anunţat miercuri CDC.

Sierra Leone, Liberia şi Guineea sunt ţările cele mai afectate. În Nigeria, unde există temeri privind propagarea epidemiei, sunt nouă cazuri suspecte şi un deces, precizează CDC pe site-ul său de Internet.

În plus, misionara americană Nancy Writebol, infectată cu virusul în Africa şi ajunsă marţi la Atlanta pentru a primi îngrijiri medicale în carantină într-un spital echipat special, a primit a treia doză dintr-un tratament experimental, a anunţat postul de televiziune CNN.

Doctorul Kent Brantly, contaminat tot în Liberia şi repatriat în Statele Unite sâmbătă, a fost tratat, de asemenea, cu acest ser nou, care nu a mai fost testat pe oameni până în prezent.

Acest tratament ar explica ameliorarea stării lor de sănătate, considerată încă gravă la sfârşitul săptămânii trecute. Un medic care i-a administrat prima doză în Africa doctorului Brantly a vorbit despre tratamentul „miraculos” care a atenuat simptomele într-o oră, a anunţat presa americană.

Preşedintele Barack Obama a considerat miercuri că este „prematur” ca medicamentul experimental să fie trimis în Africa.

Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american de alergii şi boli infecţioase (NIAID), a recunoscut marţi că serul are „o oarecare eficienţă, dar doar la doi pacienţi” în acest stadiu.

„Rezultatele experimentelor efectuate pe animale sunt foarte bune şi folosirea acestui agent pe doi pacienţi sugerează că el are un efect favorabil. Dar dat fiind că (tratamentul) se limitează la doi pacienţi, trebuie să fim prudenţi înainte de a trage concluzii”, a adăugat el.

În prezent nu există niciun tratament pentru a combate acest virus foarte virulent, identificat în 1976 şi care are o rată de mortalitate de 60 până la 90 la sută.

Avertisment în Congo
    (Foto: Shutterstock.com)
Avertisment în Congo

Virusul Ebola a provocat moartea a cel puţin 932 de persoane – OMS

Epidemia de febră hemoragică Ebola a provocat moartea a cel puţin 932 de persoane în Africa, conform unui nou bilanţ anunţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează AFP.

Încă 45 de persoane au murit în perioada 2 – 4 august, iar 108 cazuri noi au fost înregistrate în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria.

În total, 1.711 cazuri se înregistrează în aceste ţări: 495 în Guineea (inclusiv 363 de decese), 516 în Liberia (inclusiv 282 de decese), 691 în Sierra Leone (inclusiv 286 de decese), şi nouă în Nigeria (inclusiv un deces).

Epidemia a izbucnit la începutul anului în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, apoi în Sierra Leone.

OMS recomandă impunerea de restricţii de călătorie şi revizuirea schimburilor comerciale cu Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau cu ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat.

Miguel Pajares Martin, prima persoană infectată cu acest virus care a fost repatriată în Europa, va fi transportat la baza aeriană din Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, în secţia de boli infecţioase a spitalului Carlos al III-lea din Madrid.    (Foto: AFP)Miguel Pajares Martin, prima persoană infectată cu acest virus care a fost repatriată în Europa, va fi transportat la baza aeriană din Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, în secţia de boli infecţioase a spitalului Carlos al III-lea din Madrid.

Prima persoană repatriată în Europa după ce s-a infectat cu Ebola în Africa a ajuns în Spania

Un avion militar avându-l la bord pe misionarul spaniol în vârstă de 75 de ani care s-a infectat cu virusul Ebola în Liberia, a aterizat joi la ora 08.15 (09.15 ora României) în apropiere de Madrid, a anunţat Ministerul spaniol al Apărării, citat de AFP.

Miguel Pajares Martin, prima persoană infectată cu acest virus care a fost repatriată în Europa, va fi transportat la baza aeriană din Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, în secţia de boli infecţioase a spitalului Carlos al III-lea din Madrid.

O altă misionară deţinătoare a unui paşaport spaniol şi care lucra în Liberia în acelaşi spital cu acesta, Juliana Bohi, se află, de asemenea, la bordul avionului Airbus A310, a anunţat ministerul pe contul său de Twitter. Nu se ştie încă dacă ea a contractat virusul.

Amândoi au fost internaţi , împreună cu alte persoane, într-o secţie a spitalului Saint Joseph din Monrovia, al cărui director a decedat sâmbătă din cauza infectării cu Ebola, potrivit Ordinului San Juan de Dios care administrează instituţia.

Înaintea cazului preotului spaniol, doi americani – un medic şi o misionară – infectaţi cu virusul în Liberia, unde luptau împotriva epidemiei în cadrul unei organizaţii neguvernamentale umanitare, au fost repatriaţi şi internaţi într-un spital special echipat din Atlanta, în sud-estul Statelor Unite.

Epidemia de Ebola a provocat deja moartea a 930 de persoane în Africa de Vest.

Autorităţile din Sierra Leone mobilizează armata în lupta împotriva Ebola

Autorităţile din Sierra Leone au angajat armata în lupta împotriva Ebola, care a provocat moartea a aproximativ 900 de persoane în Africa, epidemie care a determinat British Airways să-şi suspende zborurile spre Monrovia şi Freetown, relatează AFP.

Preşedintele din Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, a ordonat mobilizarea a sute de soldaţi în centrele anti-Ebola unde sunt îngrijiţi bolnavii, pentru a impune respectarea măsurilor de carantină şi a-i împiedica pe apropiaţii acestora să-i ia acasă fără autorizaţie medicală.

Conform unui bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în total 887 de persoane au murit din cauza Ebola, dintr-un total de 1.603 cazuri suspecte: 358 în Guineea, 255 în Liberia, 273 în Sierra Leone şi una în Nigeria.

Doi americani, un medic şi o misionară, care au contractat virusul în Liberia, au fost repatriaţi cu un avion sanitar şi internaţi în spitale special echipate la Atlanta.

La rândul său, Ministerul spaniol al Apărării a anunţat că va trimite un avion militar în Liberia pentru a repatria şi trata un misionar spaniol de 75 de ani, care a contractat virusul.

Ca măsură de precauţie, compania britanică British Airways a anunţat marţi suspendarea cel puţin până la 31 august a zborurilor spre Liberia şi Sierra Leone, după o decizie similară a companiei Emirates.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Specialiştii americani speră să testeze din septembrie un vaccin experimental, care în caz de succes ar permite imunizarea personalului medical începând din 2015.

Locuitorii din Sierra Leone fug din spitale, convinşi că Ebola este o conspiraţie guvernamentală

Un medic britanic care lucrează în Sierra Leone a descris ororile la care el şi echipa sa au asistat de la izbucnirea epidemiei de Ebola, dezvăluind reticenţa pe care au întâmpinat-o din partea localnicilor, care cred că boala ar fi o conspiraţie a Guvernului, relatează Daily Mail, în ediţia online.

Medicul Oliver Johnson, în vârstă de 28 de ani, alături de o echipă de medici britanici, participa la un proiect de consolidare a sistemului de sănătate în capitala statului, Freetown, în momentul izbucnirii epidemiei de Ebola, şi a decis să rămână şi să facă tot posibilul pentru a ajuta populaţia.

„Eram conştienţi cu toţii de riscuri şi de faptul că trebuia să fim extrem de atenţi. Totuşi, ştiam că dacă purtam echipamentul de protecţie în mod corespunzător şi respectam protocoalele o să fim în regulă”, a explicat el. „Aceasta însă nu lasă loc de eroare – cum ar fi o zgârietură accidentală sau să uiţi să te speli pe mâini”, a adăugat el. „Dar pe măsură ce ne-am obişnuit cu acest lucru, am început să ne relaxăm cu toţii”, a adăugat el.

Medicul a recunoscut însă că purtarea costumelor de protecţie a fost dincolo de orice experimentase echipa anterior. „Am purtat prima dată costumul de protecţie în timpul unei urgenţe, aşa că nu am avut prea mult timp la dispoziţie să mă gândesc la acest lucru”, a declarat el. „Căldura generată de costum devine însă rapid copleşitoare, ochelarii de protecţie ţi se aburesc şi simţi cum sudoarea îţi picură pe dedesubt. Iar mirosul de clor este intens”, povesteşte el.

El afirmă, de asemenea, că a fost şocat de cât de sănătoşi păreau pacienţii înainte să moară şi cât de repede li se agrava starea. „Mulţi bolnavi de Ebola pe care i-am văzut arătau destul de bine şi de sănătoşi, puteau merge până cu puţin înainte să moară”, a adăugat el.

Johnson a descris şi dificultăţile cu care s-a confruntat în această ţară care se recuperează după ani întregi de război civil, deoarece mulţi credeau că boala este o conspiraţie guvernamentală. Teama profundă i-a determinat pe unii bolnavi să încerce să fugă din spital, a povestit el.

„Ebola este o boală nouă în Sierra Leone şi când au apărut primele cazuri, multe persoane au crezut că este o conspiraţie guvernamentală pentru a submina unele grupări tribale, pentru a fura organe sau a obţine bani de la donatorii internaţionali”, a explicat Johnson. „Această legătură a susţinut în mare măsură scepticismul faţă de medicina occidentală şi încrederea în practicile tradiţionale. Rudele nu pot vedea ce se întâmplă cu pacienţii atunci când aceştia sunt izolaţi, aşa că unii se tem că sunt luaţi pentru a fi ucişi de medici”, continuă el. „Aceasta determină uneori pacienţii să se opună izolării şi să încerce să fugă sau să fie luaţi de membrii familiilor”, explică medicul.

Autorităţile din Sierra Leone mobilizează armata în lupta împotriva Ebola

Banca Mondială a anunţat luni că va mobiliza de urgenţă 200 de milioane de dolari pentru a ajuta Guineea, Liberia şi Sierra Leone să controleze epidemia de Ebola. Finanţările vor merge spre achiziţia de material medical, plata personalului de îngrijire, precum şi spre acţiuni pe termen lung pentru sprijin economic, bugetar şi social.

În cele trei ţări atinse de epidemie, se observă că agricultura este afectată, muncitorii fugind din regiunile respective, în timp ce comerţul transfrontalier a încetinit, mine au fost închise şi zboruri anulate.

În Liberia, preţul produselor de igienă, esenţiale în lupta contra Ebola, a înregistrat o creştere semnificativă.

Teroriştii ar putea folosi virusul Ebola pentru a crea o bombă biologică, susţine un expert britanic

Virusul Ebola ar putea fi folosit de terorişti pentru a crea o armă capabilă să ucidă numeroase persoane în Marea Britanie, a declarat un expert de la Universitatea Cambridge, citat de Daily Mail, în ediţia electronică.

În timp ce temerile cresc cu privire la răspândirea bolii în Africa de Vest, expertul în antropologie biologică Peter Walsh a declarat că deşi riscul ca virusul să ajungă în Marea Britanie este mic, grupări precum Al-Qaida l-ar putea folosi pentru a crea o armă.

Walsh susţine că chiar dacă un pasager al unei curse aeriene aduce fără să vrea Ebola în Marea Britanie, medicii sunt capabili să oprească răspândirea virusului. „Un risc mai mare şi mai grav este ca o grupare să reuşească să folosească virusul şi să îl răspândească prin explozia unei bombe într-o zonă foarte populată”, a declarat Walsh pentru The Sun.

„Doar câteva laboratoare din lume deţin virusul Ebola, iar ele sunt foarte bine protejate. Riscul este ca un grup terorist să încerce să obţină virusul din Africa de Vest”, a explicat el.

Epidemia de Ebola este neobişnuită pentru această parte a Africii, boala dezvoltându-se în special în centrul şi estul continentului. Primele simptome ale infectării cu virusul Ebola includ febră, dureri de cap, de muşchi şi dureri în gât, în timp ce în stadiile ulterioare, bolnavii încep să sângereze intern şi extern, deseori prin nas şi urechi şi ajung să le cedeze organele.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând pe fiecare poet pe care-l citeam”
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând ...
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile egiptene
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile egiptene
Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin
Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin
Regele Norvegiei, cel mai bătrân monarh în viață din Europa, va participa la mai puține activități publice
Regele Norvegiei, cel mai bătrân monarh în viață din Europa, va participa la mai puține activități publice
Angajații din toată lumea sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice
Angajații din toată lumea sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice
1 din 3 fete lipsește de la școală din cauza durerilor menstruale
1 din 3 fete lipsește de la școală din cauza durerilor menstruale
Cum vor autoritățile din Milano să protejeze liniștea locuitorilor?
Cum vor autoritățile din Milano să protejeze liniștea locuitorilor?
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului
Cercetătorii au identificat regiunea din creier implicată în controlul atenției
Cercetătorii au identificat regiunea din creier implicată în controlul atenției
În 1816, Pământul nu a avut vară. Ce s-a întâmplat?
În 1816, Pământul nu a avut vară. Ce s-a întâmplat?
Ce rol au dat comuniștii Cetățuii Brașovului după Al Doilea Război Mondial?
Ce rol au dat comuniștii Cetățuii Brașovului după Al Doilea Război Mondial?
Șeful celei mai mari organizații pentru căutarea vieții extraterestre spune că „este viață dincolo de Pământ” dar SUA nu au și nici nu au avut vreodată dovezi
Șeful celei mai mari organizații pentru căutarea vieții extraterestre spune că „este viață dincolo de Pământ” ...
Scriitoarea Ana Blandiana, invitată la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, a povestit despre „cea mai grea” perioadă din viața sa
Scriitoarea Ana Blandiana, invitată la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, a povestit despre „cea mai grea” perioadă ...
Un studiu arată că oamenii inteligenți au tendința să fie de stânga
Un studiu arată că oamenii inteligenți au tendința să fie de stânga