Home » D:News » Care au fost costurile catastrofei de la Fukushima? Adevărul iese abia acum la iveală

Care au fost costurile catastrofei de la Fukushima? Adevărul iese abia acum la iveală

Care au fost costurile catastrofei de la Fukushima? Adevărul iese abia acum la iveală
Publicat: 28.08.2014
Accidentul nuclear de la Fukushima va costa aproape dublu faţă de cât estimase Guvernul japonez, arată un studiu universitar citat miercuri de AFP.

Kenichi Oshima, profesor de economia mediului la Universitatea Ritsumeikan, a totalizat „la cel puţin 11.082 de miliarde de yeni” (80 de miliarde de euro) costul pagubelor acestei catastrofe produse în martie 2011 în urma unui seism puternic în nord-estul arhipelagului.

„Acesta este rezultatul unor calcule fezabile cu informaţiile de care dispuneam în iunie, dar costul va creşte în continuare: din acest motiv, 11.000 de miliarde este pragul minim”, a avertizat Oshima.

Guvernul japonez a evaluat la 5.800 de miliarde banii necesari pentru acoperirea consecinţelor acestei catastrofe care a avut un impact considerabil asupra regiunii şi locuitorilor săi.

Potrivit cercetătorului, trebuie să se adauge cel puţin 2.200 de miliarde de yeni (aproximativ 15 miliarde de euro) care vor fi necesari pentru refacerea instalaţiilor nucleare din ţară după revizuirea normelor de siguranţă pentru evitarea unui al doilea dezastru în altă parte.

„Acestea sunt costuri indirecte, prin urmare nu se regăsesc în total”, a precizat Oshima.

Sumele luate în considerare includ indemnizaţiile acordate persoanelor evacuate şi/sau care şi-au pierdut locul de muncă din cauza accidentului, respectiv aproximativ 4.980 de miliarde de yeni furnizaţi companiei Tokyo Electric Power (Tepco) de către un fond creat special la care contribuie statul şi companiile de electricitate. Aceste pagube şi dobânzi ar putea să se dubleze. Fondul a ridicat, de altfel, plafonul la 9.000 de miliarde de yeni în loc de 5.000 de miliarde.

Sunt incluse, de asemenea, cheltuielile pentru decontaminarea zonei din jurul centralei şi pentru stocarea deşeurilor rezultate, respectiv 3.540 de miliarde.

Acestora li se adaugă 2.168 de miliarde costuri legate direct de gestionarea situaţiei în cadrul complexului atomic şi destructurarea reactoarelor avariate.

Restul ţine de alte cheltuieli administrative legate de acest accident.

Oshima atrage atenţia că aceste cheltuieli vor apăsa asupra cetăţenilor, în calitate de contribuabili dacă plăteşte statul sau de consumatori de curent electric prin factura emisă de companie dacă aceasta va trebui să ramburseze sumele avansate.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase