Home » D:News » Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când dormim profund? Cercetătorii au aflat un detaliu important

Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când dormim profund? Cercetătorii au aflat un detaliu important

Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când dormim profund? Cercetătorii au aflat un detaliu important
Publicat: 19.09.2014
Un "nodul" cerebral care controlează somnul profund al oamenilor a fost descoperit de oamenii de ştiinţă americani şi britanici, informează dailymail.co.uk.

Acel nodul situat în centrul trunchiului cerebral reprezintă un element-cheie care determină numărul de ore pe care o persoană le doarme într-o noapte. Oamenii de ştiinţă speră că descoperirea lor va conduce la dezvoltarea unor noi tratamente eficiente contra insomniei şi a altor tulburări ale somnului.

Descoperit de cercetătorii de la Harvard School of Medicine şi de cei de la University at Buffalo School of Medicine and Biomedical Sciences, acesta este abia cel de-al doilea „nodul al somnului” identificat de-a lungul anilor în creierele mamiferelor a cărui activitate pare să fie atât necesară, cât şi suficientă pentru a induce somnul profund.

Publicat în ediţia online a revistei Nature Neuroscience, studiul demonstrează faptul că jumătate dintre activităţile cerebrale cu rol de inducere a somnului provin din zona parafacială (PZ) din trunchiul cerebral.

Trunchiul cerebral este o regiune primorgială din creier care coordonează funcţiile de bază necesare pentru supravieţuire, precum respiraţia, presiunea arterială, ritmul cardiac şi temperatura corporală.

Autorii studiului au descoperit că un tip specific de neuron din PZ care contribuie la sinteza acidului gama-aminobutiric (GABA) este responsabil cu inducerea somnului profund. Ei au folosit un set de instrumente şi tehnici inovatoare pentru a controla de la distanţă aceşti neuroni.

Atunci când neuronii GABA au fost porniţi în PZ, animalele de laborator au intrat foarte repede în etapa de somn profund, fără ca oamenii de ştiinţă să le administreze sedative sau somnifere.

Felul în care aceşti neuroni interacţionează în creier cu celelalte regiuni cerebrale responsabile cu declanşarea ciclului somn-stare de veghe urmează să facă subiectul unor studii viitoare.

Cercetătorii speră ca noua descoperire să conducă la crearea unor noi medicamente eficiente contra tulburărilor somnului, inclusiv a insomniei, şi la dezvoltarea unor noi substanţe anesteziante, mai eficiente şi mai sigure pentru pacienţi.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase