Home » D:News » Cea mai veche statuie de lemn cunoscută poartă „informaţii codificate despre crearea lumii”, cred cercetători din Rusia

Cea mai veche statuie de lemn cunoscută poartă „informaţii codificate despre crearea lumii”, cred cercetători din Rusia

Publicat: 22.10.2014
Oamenii de ştiinţă germani lucrează la datarea unei statui străvechi din lemn, despre care unii specialişti ruşi afirmă că ar spune povestea „facerii lumii”, aşa cum era ea înţeleasă de oamenii mezolitici.

Idolul Shigir, cum este denumită statuia, are vârsta de aproximativ 9.500 de ani; este de două ori mai veche decât piramidele egiptene şi cu 4.000-5.000 de ani mai veche decât faimosul monument megalitic de la Stonehenge. 

Este cea mai veche statuie de lemn din lume şi a fost descoperită în 1890 la Kirovgrad, în regiunea Sverdlovsk din Munţii Urali. Se întâmplă foarte rar ca artefactele din lemn preistorice să supravieţuiască până azi, dar Idolul Shigir a fost găsit într-o mlaştină de turbă, iar acest mediu a protejat lemnul de descompunere.

În curând, vârsta statuii va fi mai precis cunoscută, cu o aproximaţie de numai 50 de ani, deoarece oamenii de ştiinţă germani lucrează la datarea obiectului, iar rezultatele sunt aşteptate în februarie sau martie 2015.

Statuia a fost cioplită din lemn de zadă, provenit dintr-un arbore care, după analiza ineleleor de creştere, ar fi avut cel puţin 159 de ani, spune prof. Uwe Hoysner, de la Institutul Arheologic din Berlin. Experţii analizează acum izotopii prezenţi în compoziţia lemnului, care dau informaţii despre perioada în care a crescut arborele. 

Sculptura, realizată cu ajutorul unor unelte de piatră, măsoară în prezent 2,8 metri înălţime, dar era mult mai mare, având înălţimea de 5,3 metri. O porţiune din ea a dispărut în timpul tulburărilor politice care au avut loc în Rusia în secolul XX.

„Nu mai există nicio sculptură atât de veche în întreaga Europă”, spune profesorul german Thomas Terberger, specialist  în preistorie.

Idolul Shigir măsoară azi 2,8 metri înălţime, din peste 5 metri cât avea iniţial.     Sursa: Wikimedia, Public DomainIdolul Shigir măsoară azi 2,8 metri înălţime, din peste 5 metri cât avea iniţial.

Dacă savanţii germani se concentrează asupra caracteristicilor fizico-chimice ale acestei statui unice, în schimb, unii oameni de ştiinţă din Rusia vorbesc cu entuziasm despre marea forţă şi valoare emoţională a sculpturii şi despre semnificaţia misterioasă a semnelor cioplite pe suprafaţa ei, semne care, cred unii dintre cercetători, al alcătui un mesaj – într-un cod necunoscut nouă – referitor probabil la facerea lumii, aşa cum era ea înţeleasă de oamenii epocii mezolitice. 

După opinia prof. Mihail Jilin, cercetători principal în cadrul Institutului de Arheologie al Academiei Ruse de Ştiinţe, ornamentaţiile de pe suprafaţa statuii reprezintă informaţii criptate. ”Oamenii transmiteau cunoştinţe prin intermediul Idolului”, e de părere specialistul. El mai spune că oamenii care au creat acest mesaj „trăiau în armonie desăvârşită cu lumea din jur, aveau o dezvoltare intelectuală avansată şi un univers spiritual complex.”

Svetlana Savchenko, custode principal Muzeului de Istorie din Ekaterinburg, unde este păstrat Idolul Shigir, propune o interpretare a simbolurilor scrijelite pe suprafaţa statuii. După opinia ei, „o linie dreaptă poate semnifica pământul, sau orizontul – limita dintre cer şi pământ sau dintre apă şi cer – sau graniţa dintre lumi.”

„O linie ondulată sau în zigzag simboliza apa, un şarpe sau o şopârlă sau determina o anumită frontieră.”

„În plus, zigzagul semnala un pericol […]. Crucea, rombul, pătratul, cercul reprezentau focul sau Soarele, şi aşa mai departe.”

Dar aceste semne ar fi putut avea multiple înţelesuri pentru creatorii străvechi ai statuii; aceştia au reprezentat statuia ca având 7 feţe, dintre care una singură este tridimensională.

„Dacă acestea sunt reprezentări ale spiritelor care populau lumea oamenilor în timpurile străvechi, atunci poziţia figurilor – aşezate vertical, unele deasupra altora – era probabil legată de ierarhia lor”, spune scriitorul Petr Zolin. „Imaginile de pe faţa anterioară şi cea posterioară a statuii indicau, poate, faptul că aparţin unor lumi diferite.”

”În cazul în care reprezintă mituri referitoare la originea omului şi a lumii, atunci aranjarea verticală ar putea reflecta ordinea evenimentelor. Ira ornamentele ar putea fi semne speciale care marchează anumite elemente ca fiind importante.”

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase