Home » D:News » Ceasul Apocalipsei. Mai sunt „trei minute” până la sfârşitul lumii

Ceasul Apocalipsei. Mai sunt „trei minute” până la sfârşitul lumii

Ceasul Apocalipsei. Mai sunt „trei minute” până la sfârşitul lumii
Publicat: 24.01.2015
Oamenii de ştiinţă care gestionează Ceasul Apocalipsei, un barometru simbolic, spun că omenirea este mai aproape ca oricând de sfârşitul lumii, în contextul modificării climei şi al temerilor legate de armele nucleare.

Anul acesta, experţii au setat Ceasul Apocalipsei la ora 12 fără 3 minute, adică mai sunt 3 minute simbolice până la sfârşitul lumii.

Deşi la prima vedere pare să fie o glumă sau o superstiţie, Ceasul Apocalipsei este gestionat de o echipă de cercetători din Chicago, numită Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, printre care se numără 17 câştigători ai Premiului Nobel.

Conform orei setate acum, probabilitatea unei catastrofe este foarte mare.

Fiecare modificare a acului de ceas este un semnal de alarmă, de care liderii lumii ar trebui să ţină cont.

Schimbarea de neoprit a climei şi cursa înarmării nucleare, în condiţiile modernizării uriaşelor arsenale, reprezintă ameninţări indiscutabile la adresa existenţei umanităţii. Liderii lumii nu au reuşit să acţioneze cu viteza şi amploarea necesare pentru a-şi proteja cetăţenii de o posibilă catastrofă„, a declarat Kennette Benedict, directorul executiv al Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic.

Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut cu până la 50% din anul 1990 până acum.

Schimbările climatice vor afecta milioane de oameni şi vor pune în pericol existenţa multor sisteme ecologice care se află la baza civilizaţiei.  Ameninţarea planează asupra întregii omeniri„, susţine la rândul său Richard Somerville, membru al comitetului.

Ceasul Apocalipsei a apărut în 1947 şi indica atunci şapte minute până la ora 12, după ce bombele atomice au lovit Hiroshima şi Nagasaki.

Acele ceasului sunt mutate înainte sau înapoi, până în prezent fiind făcute 19 mutări. Ultima mutare a avut loc în 2012, şi a fost determinată tot de îngrijorările legate de schimbările climatice şi armele nucleare.

Ultima dată când ceasul a indicat trei minute distanţă până la ceasul al 12-lea a fost în 1983, când relaţiile sovieto-americane erau la cel mai prost nivel. Momentul considerat cel mai periculos de membrii comitetului a fost în 1953, când bomba cu hidrogen a devenit o armă cu mult mai puternică decât orice altă armă nucleară.

Cel mai îndepărtat moment de ora fixă, reprezentat pe ceas, a fost de 17 minute, în 1991, când Războiul Rece s-a încheiat oficial, iar Rusia şi Statele Unite au început să îşi reducă arsenalele nucleare.

Surse: RFI, Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase