Home » D:News » Ce se întâmplă cu oraşele planetei? Cercetătorii au identificat un fenomen care are loc tot mai des

Ce se întâmplă cu oraşele planetei? Cercetătorii au identificat un fenomen care are loc tot mai des

Ce se întâmplă cu oraşele planetei? Cercetătorii au identificat un fenomen care are loc tot mai des
Publicat: 01.02.2015
Valurile de căldură s-au intensificat în zonele urbane, la nivel mondial, în ultimii 40 de ani, potrivit unui studiu publicat vineri, transmite AFP.

Între 1973 şi 2012, aproape jumătate (48%) dintre cele 217 aglomerări urbane studiate au cunoscut o creştere a numărului de zile foarte calde, iar două treimi dintre ele s-au confruntat cu o creştere a numărului de nopţi cu temperaturi ridicate.

Această înrăutăţire în ceea ce priveşte valurile de căldură s-a accelerat în ultimii ani, potrivit studiului publicat în revista britanică Environmental Research Letters.

„Printre cei cinci ani în care s-au înregistrat cel mai mare număr de valuri de căldură se află anii 2009, 2010, 2011 şi 2012”, potrivit studiului.

În cadrul acestei cercetări, un val de căldură este definit ca o perioadă de cel puţin şase zile pe durata căreia temperatura maximă depăşeşte 99% dintre toate temperaturile înregistrate pe întreaga perioadă studiată.

În acelaşi timp, tot în cazul zonelor urbane, studiul a arătat un declin al valurilor de frig (cele mai importante datând din 1973, 1974, 1976, 1981 şi 1983), iar pentru 60% dintre aceste zone, numărul de zile cu vânt extrem de puternic a scăzut.

Pe de altă parte, doar 17% dintre zonele urbane au cunoscut o creştere a numărului de zile cu precipitaţii bogate şi 10% o creştere a numărului de zile cu ploi torenţiale.

„Mai mult de jumătate din populaţia globului locuieşte, în prezent, în mediul urban şi este, deci, important să înţelegem cum se schimbă climatul, dar mai ales episoadele climatice extreme, în aceste zone”, a declarat unul dintre autorii acestui studiu, profesorul Vimal Mishra de la Institutul de Tehnologie din Gandhinagar, din India.

Mishra şi colegii săi de la universităţile americane din California (Los Angeles), Washington şi Boston (Northeastern University) au utilizat pentru acest studiu observaţiile meteorologice ale National Climatic Data Center (NCDC).

Studiul s-a axat pe 217 zone urbane cu mai mult de 250.000 de locuitori, de pe toate continentele, care dispun de staţii meteo care au permis furnizarea de informaţii complete privind ultimii 40 de ani, din 1973 până în 2012.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase