Home » D:News » De ce scade APETITUL sexual?

De ce scade APETITUL sexual?

Publicat: 17.01.2016
Scăderea apetitului sexual a devenit una dintre cel mai des întâlnite tulburări din societatea modernă.

Psihologii consideră că aceasta este declanşată de factori precum stilul de viaţă stresant, distanţarea emoţională faţă de parteneri sau oboseala cronică. Psihoterapeutul Maria Verdi consideră că partenerii trebuie să înţeleagă că situaţia nu se datorează faptului că atracţia dintre ei a dispărut, ci în relaţia lor au intervenit aceşti factori perturbatori, scrie Gândul!.

Majoritatea relaţiilor dintre doi indivizi încep printr-o atracţie erotică puternică, susţine psihoterapeutul Maria Verdi. După ce nevoile sexuale sunt satisfăcute, sentimentele celor doi parteneri capătă profunzime. Totuşi, de foarte multe ori, partenerii înţeleg în mod diferit această transformare. 

“După o perioadă de timp, ceea ce rămâne în relaţie este dragostea, după ce facem dragoste. Acesta este marele test al tuturor cuplurilor, cât de profundă rămâne relaţia când atracţia erotică se diminuează. Chimia sexuală este cea care formează cuplurile, dar ea este doar o parte din relaţia de lungă durată”, afirmă psihologul.

Emoţiile negative sunt cele care ucid intimitatea şi pasiunea din viaţa de cuplu. Conflictele care rămân nerezolvate sunt cele care fac ca dorinţele sexuale să dispară. Ruşinea, sentimentul de vinovăţie cu privire la sexualitate care pot proveni din copilărie sau din relaţiile anterioare care au sfârşit prost, alături de resentimente, mânie şi dispreţul faţă de partener, sunt elemente care blochează desfăşurarea normală a vieţii intime a partenerilor. 

Există situaţii când oamenii îşi displac, pur şi simplu trupul şi nu se acceptă aşa cum sunt. Acest gen de atitudine faţă de propria persoană conduce şi la blocaje de ordin sexual. Alături de părerea proastă despre sine, sentimentul de vinovăţie distorsionează viaţa sexuală, pentru că acesta se bazează pe teama de a nu răni sau dezamăgi partenerul. 
 
“Studii recente arată că doar 60% dintre femei se simt satisfăcute sexual, comparativ cu 80% dintre bărbaţi. Prea multe femei se simt vinovate dacă spun că nu sunt satisfăcute, sau dacă cer preludiul, de altfel necesar relaţiei intime. La fel, mulţi bărbaţi se simt vinovaţi sau ruşinaţi să ceară soţiei satisfacerea fanteziilor erotice. Ca urmare, îşi blochează nevoile sexuale, se focusează pe alte activităţi, apelează la autosatisfacere sau îşi găsesc satisfacţia în extraconjugal”, afirmă Maria Verdi.
 
Relaţia de cuplu este, de asemenea, afectată şi de apariţia bolilor, de consumul unor anumite medicamente, de stres, depresii, anxietăţi sau nesiguranţa zilei de maine. Toate aceste lucruri conduc la scăderea libidoului, deci, implicit, afectează latura de natură sexuală. 
 
Cuplurile care trec prin asemenea perioade trebuie să înveţe să identifice nevoile fiecărui membru al cuplului, pentru că fiecare individ are nevoi diferite. Comunicarea este cheia pentru o relaţie reuşită, în care fiecare dintre parteneri se simte bine.

Citeşte continuarea în Gândul!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase