Home » D:News » Descoperire IMPRESIONANTĂ: zidul de incintă vestică a Castrului roman de la Apulum – VIDEO

Descoperire IMPRESIONANTĂ: zidul de incintă vestică a Castrului roman de la Apulum – VIDEO

Publicat: 23.03.2016
O parte a zidului de incintă vestică a Castrului roman de la Apulum a fost descoperită, recent, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, în clădirea în care a funcţionat primul spital militar din România şi unde va fi amenajat un muzeu de artă religioasă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Zidul de incintă vestică a Castrului roman de la Apulum a fost descoperit cu ocazia lucrărilor de construcţie a noului muzeu de icoane de la Alba Iulia, ce va găzdui şi obiecte de patrimoniu.

Radu Ota, arheolog al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, responsabil ştiinţific de şantier, a declarat, marţi, că alături de zidul Castrului au fost
descoperite o canalizare romană şi o canalizare austriacă.

”Descoperirea este una foarte importantă pentru că a fost identificat zidul de incintă vestică a Castrului roman de la Apulum, foarte bine păstrat, pe o înălţime de aproximativ 4 – 4,5 metri faţă de nivelul actual de călcare. E evident că îl vom surprinde şi sub actualul nivel. Ceea ce este foarte important e că s-a păstrat parte din mortarul antic. De asemenea, am identificat şi o clădire mai veche peste care s-a construit această clădire austriacă, o clădire din perioada medievală, o canalizare romană, o canalizare austriacă. Toate acestea vor fi păstrate şi redate publicului vizitator”, a precizat Ota.

Conform cercetărilor, s-a observat că asupra zidului au fost realizate intervenţii şi reparaţii încă din Epoca Romană, dar şi în perioada Evului Mediu, a adăugat Ota.

Zidul va putea fi vizitat de turişti după finalizarea muzeului de artă religioasă.

Prin proiectul Museikon se doreşte revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, parteneri fiind Muzeul din Bergen (Norvegia), Muzeul Naţional al Unirii şi Arhiepiscopia Ortodoxă de la Alba Iulia. Proiectul este finanţat prin Mecanismul Financiar SEE (Spatiul Economic European) 2009-2014, în baza donaţiilor Norvegiei, Islandei şi Liechtenstein-ului.

La inaugurare, muzeul va conţine peste 5.642 de obiecte, precum şi 52 de icoane şi 15 cărţi restaurate. Muzeul va găzdui trei icoane de o imensă valoare istorică, culturală şi religioasă. Se estimează că valoarea totală a proiectului va ajunge la nouă milioane de lei.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase