Home » D:News » 13 laureaţi Nobel avertizează asupra impactului „Brexit” asupra sectorului cercetării ştiinţifice. ”Ştiinţa este sursa noastră de prosperitate”

13 laureaţi Nobel avertizează asupra impactului „Brexit” asupra sectorului cercetării ştiinţifice. ”Ştiinţa este sursa noastră de prosperitate”

13 laureaţi Nobel avertizează asupra impactului „Brexit” asupra sectorului cercetării ştiinţifice. ”Ştiinţa este sursa noastră de prosperitate”
Publicat: 13.06.2016
Treisprezece laureaţi ai Premiului Nobel au avertizat, sâmbătă, asupra pericolului în care s-ar afla sectorul cercetării ştiinţifice din Marea Britanie în cazul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, pe fondul publicării unui nou sondaj de opinie care relevă o creştere a tendinţei populaţiei de a vota în favoarea aşa-numitului Brexit.
Într-o scrisoare adresată cotidianului The Daily Telegraph, grupul de oameni de ştiinţă estimează că „perspectiva pierderii finanţărilor europene constituie un risc major pentru cercetarea britanică.”
 
„Ştiinţa este sursa noastră de prosperitate, este cea care alimentează sistemul de sănătate, capacitatea de inovare şi creşterea economică”, avertizează cercetătorii, printre care fizicianul Peter Higgs, laureat cu Premiul Nobel în anul 2013 sau biochimistul Paul Nurse, recompensat cu această distincţie în anul 2001.
 
„Afirmaţiile susţinătorilor ieşirii din UE potrivit cărora Trezoreria ar putea umple acest gol de finanţare sunt naive”, au declarat semnatarii scrisorii, subliniind faptul că procentul din PIB alocat cercetării în Marea Britanie se situează sub media ţărilor UE şi a celor din OCDE.
 
Avertismentul savanţilor vine pe fondul publicării unui nou sondaj comandat de ziarul online The Independent, care relevă o creştere semnificativă a numărului de votanţi în favoarea Brexit-ului, cu 12 zile înainte de referendumul din 23 iunie. Din 2.000 de persoane intervievate, 55% sunt pentru ieşirea Marea Britanii din UE şi 45% împotrivă. În sondajul precedent, realizat în luna aprilie, doar 51% dintre britanici se declarau în favoarea Brexit-ului.
 
Alte sondaje publicate în această săptămână au avut rezultate mai strânse, de aproximativ 50% pentru, 50% împotrivă.
 
Sursa: Rador
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase