Home » D:News » Ucrainenii nu vor mai avea nevoie de gaz rusesc. Modul inedit în care urmează să fie utilizată Zona de Excludere de la Cernobîl

Ucrainenii nu vor mai avea nevoie de gaz rusesc. Modul inedit în care urmează să fie utilizată Zona de Excludere de la Cernobîl

Ucrainenii nu vor mai avea nevoie de gaz rusesc. Modul inedit în care urmează să fie utilizată Zona de Excludere de la Cernobîl
Publicat: 03.08.2016
Ideea a fost deja implementată în Belarus, un alt stat puternic afectat de radiaţiile emise în urmă 30 de ani.

La trei decenii după dezastrul de la Cernobîl, autorităţile ucrainene îşi propun să transforme o parte din Zona de Excludere într-un parc cu panouri fotovoltaice şi centre de producere a biogazului. Planul a fost deja realizat, însă pentru a putea fi transpus în realitate, ministerele trebuie să găsească suma necesară pentru demararea construcţiei. 

În 1986, după explozia reactorului cu numărul 4 de la centrala atomoelectrică de la Cernobîl, peste 350.000 de locuitori din zona producerii dezastrului şi cele învecinate au fost evacuaţi. În jurul epicentrului, a fost dispusă formarea unei zone de excludere cu o suprafaţă de aproximativ 2.600 de kilometri pătraţi. Deşi, din acel an, zona a rămas abandonată, ea a fost populată între timp de animale sălbatice, cum sunt porcii mistreţi, lupii sau caii sălbatici. 

În utlima perioadă, Zona de Excludere a devenit o adevărată atracţie turistică. Repopularea regiunii nu poate fi însă luată în considerare, dat fiind faptul că nivelul de radiaţii este încă foarte ridicat. Cu toate acestea, autorităţile ucrainene au propus exploatarea zonei sub forma unui imens parc de producţie a energiei regenerabile. 

Guvernul de la Kiev caută acum investitori pentru a construi centrul care, în final, va acoperi o suprafaţă de aproximativ 6.000 de hectare. ,,Zona Cernobîlului are un potenţial imens pentru producerea energiei regenerabile. Avem deja la faţa locului căi de transmisii de înaltă tensiune folosite iniţial la reactoarele nucleare, terenul este foarte ieftin şi avem personal calificat pentru a munci la centralele electrice”, a declarat Ostap Semerak, ministrul ucrainean al Mediului, pentru publicaţia Bloomberg. 

Unul dintre motivele pentru care acest parc urmează să fie construit este legat de reducerea importului de gaz provenit din Rusia. Mai mult decât atât, autorităţile din Ucraina demonstrează prin acest proiect că ţara doreşte să se alinieze tendinţei Europei Occidentale de a se baza din ce în ce mai mult pe producerea de energie verde. 

Planul ucrainenilor nu este însă fără precedent. În Belarus, unul dintre statele afectate cel mai mult de explozia produsă în 1986, construcţia unui parc similar cu cel propus pentru Cernobîl se află deja în desfăşurare. În Ucraina, ideea aşteaptă încă finanţare, însă se presupune că ea va fi pusă în aplicare începând cu sfârşitul acestui an. 

Sursa: iflscience.com

Vă mai recomandăm şi: Vacanţă la Cernobîl: situl dezastrului nuclear devine destinaţie turistică 

                                       Ce ştia, în 1986, un cetăţean al României socialiste despre ceea ce se întâmplase de fapt la Cernobîl – VIDEO

                                            Un joc inspirat de catastrofa de la Cernobîl face furori în rândul intelectualilor din Rusia

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase