Home » D:News » 5 semne că ai deficit de potasiu

5 semne că ai deficit de potasiu

5 semne că ai deficit de potasiu
Publicat: 17.08.2016
Probabil ştii că bananele sunt o sursă importantă de potasiu, dar poate nu îţi dai seama de rolul vital pe care îl joacă acest mineral în organismul tău.

Potasiul controlează contracţia musculară, reglează bătăile inimii, protejează sănătatea sistemului cardiovascular şi nervos şi ajută la refacerea rezervelor de glicogen după efort fizic, scrie CSID.

Mai mult, potasiu accelerează diureza şi intervine în procesul de eliminare a sodiului – de multe ori în exces, asigurându-se astfel o eliminare eficientă a toxinelor şi o activitate normală a glandelor suprarenale.


De asemenea, ajută la relaxarea vaselor de sânge şi menţine tensiunea arterială sub control. O dietă bogată în alimente care conţin potasiu şi reducerea consumului de sodiu poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 21% şi diminuează şansele unor boli de inimă, potrivit unui studiu publicat în 2011 în Journal of American College of Cardiology.

Potasiul previne pietrele la rinichi şi accidentele vasculare, previne osteoporoza, fiind partenerul calciului în menţinerea structurii osoase sănătoase. În plus, are un rol important în tratamentul alergiilor. „Dacă  regimul tău alimentar se bazează pe alimente rafinate sau la cutie sunt şanse mari că ai putea avea un deficit de potasiu”, este de părere Lauren Blake, dietician la Centrul Medical Wexner al Universităţii de Stat din Ohio.

Doza zilnică recomandată de potasiu

O dietă bogată în fructe şi legume este esenţială pentru a atinge doza zilnică recomandată de experţi de 4,700 mg. Doza zilnică recomandată de potasiu este de 400mg/zi pentru copii între 0-6 luni, 700mg pentru copii între 7-12 luni, 3.000 mg pentru copii între 1-3 ani, 3.800 pentru copii între 4-8 ani, 4.700 mg între 9-13 ani, 4.500 pentru adolescenţi între 14-18 ani, adulţi şi femei însărcinate şi 5.100 mg pentru femeile aflate în perioada de alăptare. (Nu uita să adaugi pe lista de cumpărături aceste alimente!)

Deficitul de potasiu

Deficitul de potasiu se poate manifesta prin slăbiciune şi crampe musculare, oboseală,tulburări digestive (constipaţie, dureri abdominale, balonare) şi ale ritmului cardiac.

O cantitate foarte mică de potasiu în plasmă produce afecţiunea numită hipopotasemie ( sau hipokaliemia). Aceasta poate apărea ca urmare a consumului de medicamente, al unor boli sau foarte rar din cauza aportului alimentar insuficient.

Citeşte continuarea în CSID!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase