Home » D:News » În acest weekend va avea loc un fenomen astronomic extrem de interesant

În acest weekend va avea loc un fenomen astronomic extrem de interesant

În acest weekend va avea loc un fenomen astronomic extrem de interesant
Publicat: 15.10.2016
Weeekend-ul acesta, luna va apărea cu dimensiuni mult mai mari decât cele obişnuite şi cu o culoare mult mai intensă. Fenomenul special de luna plină are loc în noaptea dintre 15 şi 16 septembrie şi 16/17 octombrie.

Oamenii de ştiinţă explică  că luna apare după aproximativ 50 de minute după apus, dar în acest caz va fi cu 30-35 de minute întârziere, ceea ce face ca peroada cu lumină din acea zi să fie mai îndelungată, iar în tradiţie se consemnează  că fermierii şi vânătorii au mai mult timp la dispoziţie să îşi desfăşoarea activităţile, tocmai de aceea a primit denumirea de luna vânătorilor.

În realitate, aceasta este doar o lună plină, aşa că, din punct de vedere ştiinţific, nu este nici prea mare, nici prea luminoasă şi nici mult mai nuanţată decât de obicei, acest lucru fiind generat de către o iluzie.

Reporterul EarthSky, Deborah Bzrd, explică acest lucru: „Culoarea portocalie a lunii, atunci când aceasta se află la orizont, este doar un efect fizic. În momentul în care priveşti către orizont, priveşti, de fapt, către desimea atmosferei Pământului, lucru care nu se întâmplă atunci când priveşti în sus. Atmosfera răspândeşte lumină albastră, de aceea cerul are această culoare. De asemenea, şi în direcţia orizontului, atmosfera răspândeşte tot o lumină albastră, însă face posibil ca lumina roşie să apară în faţa ochilor noştri. Aşa că o lună plină ce se află la orizont preia o nuanţă de galben, portocaliu sau roşu.”  În ceea ce priveşte dimenisunea acesteia, luna se vede ca având dimensiuni mai mari în momentul în care se află la cea mai mică distanţă faţă de Pământ.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, în România, Luna Plină va avea maximul duminică, 16 octombrie, la ora 07:24. Luna se va vedea, însă, toată noaptea în nopţile de 15/16 şi 16/17 octombrie. În prima noapte, Luna se află în aceeaşi zonă de cer cu planeta Uranus

Acest fenomen nu va fi singurul din această toamnă, pe data de 14 noiembrie urmând să apară o lună cu dimensiuni considerabile şi care se va afla cel mai aproape de Pământ şi se consideră că aceasta va fi cea mai mare lună care va apărea în secolul XXI.

Suirsa: Science Alert

Citeşte şi:

Cum influenţează Luna plină în realitate oamenii

Luna s-a format in urma unei explozii nucleare

Eu si Eclipsa

Luna, mai stralucitoare decat Soarele

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase