Home » D:News » Cât de diferiţi sunt, în realitate, bărbaţii şi femeile

Cât de diferiţi sunt, în realitate, bărbaţii şi femeile

Publicat: 05.12.2016
Deşi par total diferiţi, bărbaţii şi femeile au multe caracteristici comune, pentru că în fiecare dintre noi există, din punct de vedere psihologic, atât femininul, cât şi masculinul.

„În general, am putea defini principiul feminin prin afectivitate, flexibilitate, receptare, relaxare, cooperare. La rândul său, principiul masculin s-ar traduce prin raţionalitate, rigiditate, emitere, acţiune, competiţie, analiză. Deci, metaforic vorbind, în fiecare dintre noi se găseşte o femeie şi un bărbat, în fiecare dintre noi se regăsesc aceste caracteristici, manifestate sau blocate, latente sau potenţate, într-o mai mare sau mai mică măsură. O femeie intră în competiţie impulsionată de principiul ei masculin, în timp ce un bărbat este dispus să coopereze stimulat de principiul lui feminin’’, subliniază psihoterapeutul Anca Kosina pentru Gândul.

În fiecare om există nevoi fundamentale de afecţiune, grijă sau suport şi există nevoi particulare, pe care femeile, respectiv bărbaţii, sunt mai apte sau mai apţi să le îndeplinească. „De exemplu, greu vei găsi un bărbat să facă „shopping”, să cutreiere prin magazine, iar apoi să fie relaxat şi fericit. La fel de rară este o femeie care merge pe stadion şi înjură echipa adversă, arbitrii sau chiar antrenorul echipei favorite. Un bărbat este preocupat de acţiune, el pleacă mai degrabă la o „luptă”, decât să stea două ore la o cafea sau un ceai cu cel mai bun prieten, discutând despre emoţii şi calitatea relaţiilor lor. În acelaşi fel, o femeie este mai preocupată de legăturile cu alte fiinţe umane, de o comunicare afectuoasă şi sinceră, decât de legăturile cu şurubelniţa sau bujia. În timp ce o femeie îşi va pune în fiecare zi alte haine, în funcţie de dispoziţia pe care o are, un bărbat este capabil să poarte toată săptămâna acelaşi costum şi să fie liniştit, să se simtă bine.Emisferele creierului sunt legate printr-o serie de nervi ce alcătuiesc “corpul calos”. Acest “cablu” îmbunătăţeşte comunicarea dintre cele două emisfere, permiţând schimbul de informaţii, ca şi cum am avea două calculatoare cu o interfaţă unică. În cazul femeilor, corpul calos este mai gros, având cu peste 30% mai multe conexiuni decât în cazul bărbaţilor”, mai spune specialistul de la clinica Provita.

Femeile au însă conexiuni mult mai ample între cele două emisfere. „Dacă inima unei femei este fericită, ea va transmite aceste semnale creierului, care le va procesa cu o amploare mai mare, iar aceasta va radia. Dacă însă inima ei este “goală”, tristeţea poate fi adâncă.

Pe de altă parte, bărbaţii, fiind focusaţi mai mult pe acţiune, pe gândire sau analiză, au o anumită inerţie în a se deschide afectiv, în a-şi comunica autentic emoţiile, sentimentele.

Pur şi simplu există diferenţe între structura psihologică a bărbaţilor şi cea a femeilor, aşa cum există o anumită complementaritate, pe care se poate construi o bază solidă, echilibrată şi durabilă pentru o relaţie.

Totuşi, în cazul unei despărţiri,  nu putem generaliza, nu putem afirma că unul dintre sexe suferă mai mult decât celălalt, deoarece există femei ce au un tip de personalitate „mai puţin vulnerabil afectiv”, aşa cum există bărbaţi sensibili, care vor trăi amplificat un conflict emoţional”, concluzionează psihoterapeutul Anca Kosina.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase