Home » D:News » Vaccinul împotriva virusului HIV va trece în a doua fază de testare

Vaccinul împotriva virusului HIV va trece în a doua fază de testare

Vaccinul împotriva virusului HIV va trece în a doua fază de testare
Publicat: 06.12.2016
Un nou tip de vaccin împotriva virusului HIV va fi trecut în cea de-a doua fază a testării în anul 2017, după ce prima fază de testare a demonstrat că nu reprezintă niciun pericol în cazul oamenilor. Acesta va fi testat pe 600 de persoane în America de Nord pentru a vedea cât de bine vor fi protejaţi în faţa infestării cu acest virus.

Înainte de a ajunge la un verdict clar, trebuie precizat că prima fază a testării a demonstrat doar faptul că acesta nu are efecte adverse în organismul uman, dar nu şi faptul că poate preveni, într-adevăr, infestarea cu acest virus. Însă, echipa de cercetători este optimistă cu privire la acest aspect.

Vaccinul este cunoscut sub denumirea de SAV001 şi este făcut într-un mod total diferit faţă de celelalte vaccinuri care urmăreau acelaşi scop, şi anume prin folosirea unor particule care distruge în totalitate virusul, care au fost modificate genetic pentru a nu afecta celulele umane. Acesta funcţionează prin expunerea sistemului imunitar în faţa unei versiuni inactive a virusului, astfel încât se produc anticorpii împotriva acestuia, care vor fi pregătiţi să lupte atunci când virusul intră în organism. Motivul pentru care a durat atât de mult ca acest vaccin să apară a fost pentru că medicii nu au crezut în posibilitatea de a face virusul HIV inactiv.

În prima fază a testării, medicii au avut drept pacienţi persoane infestate cu HIV şi le-a administrat atât vaccinul, dar au fost supuşi şi efectului placebo pentru a vedea modul în care organismul lor răspunde în faţa acestor tratamente. Rezultatul a arătat că vaccinul a fost foarte bine tolerat de către organism şi nu a avut reacţii adverse, mai mult, nu a apărut nicio dovadă a faptului că virusul inactiv ar fi putut deveni activ.

A doua fază va include testarea pe 600 de persoane care nu au fost infestate cu acest virus, 300 dintre acestea vor fi din rândul populaţiei normale, iar 300 din grupuri în care riscul de infestare e crescut, incluzându-i pe bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, dependenţii de droguri care le administrează intravenos şi toţi cei care au un partener deja infestat. Cercetătorii vor analiza modul în care organismul lor dezvoltă anticorpi împotriva virusului şi dacă riscul de contactare a virusului este redus sau nu.

Virusul HIV şi SIDA au fost cauzele a peste 41 de milioane de decese în întreaga lume şi se estimează că mai mult de 35 de milioane de persoane sunt infestate. Datorită unor noi medicamente antivirale, oamenii care sunt în această situaţie au o durată de viaţă mai îndelungată  dar cu toate acestea, după 30 de ani de cercetări, încă nu există o modalitate de apreveni infestarea. Să sperăm că în urma acestui studiu, acest vaccin va fi cel care va putea face acest lucru.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

Un nou medicament împotriva HIV, o nouă abordare

Un mix de trei anticorpi neutralizeaza virusul HIV

Un nou medicament anti-HIV ar putea fi preparat din banane

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase