Home » D:News » De câtă putere este nevoie de a distruge o galaxie sau o planetă

De câtă putere este nevoie de a distruge o galaxie sau o planetă

De câtă putere este nevoie de a distruge o galaxie sau o planetă
Publicat: 26.12.2016
Star Wars este o serie de filme care a fascinat imaginaţia umană prin posibilităţile sale. O astfel de posibilitate este puterea de distrugere a Stelei Morţii.

Să o luăm totuşi treptat. Puţini nu au auzit de seriile Star Wars, şi fiind un element atât de important în cultura contemporană, a stimulat imaginaţia multor pasionaţi prin serii de întrebări, care mai de care mai năstruşnice. O astfel de serie o reprezintă puterea de distrugere a unei Stele a Morţii (articolul are mici spoilere). Aşadar, câtă putere este necesară de a distruge un oraş, un continent, un ocean, o planetă, o stea sau chiar o galaxie?

Distrugerea unui oraş

Să spunem că Steaua Morţii s-ar poziţiona chiar deasupra oraşului Washington DC. Ar trebui să aibă aproximativ puterea bombei Ţarului, cea mai puternică bombă nucleară cunoscută, adică echivalentul a 50 de megatone de TNT sau 2,1 X 10^17 jouli.

Distrugerea unui continent

Considerăm, de dragul argumentului, că acel continent este format numai din granit. La suprafaţa acestuia sunt 15 grade Celsius, iar pentru a fi topit, trebuie să ajungă la 1260 grade Celsius. Ar trebui o putere de 4,4 X 10^23 jouli, adică aproximativ aceeaşi energie eliberată de impactul asteroidului, care a omorât dinozaurii acum 65 de milioane de ani.

Distrugerea unui ocean

Dacă Steaua Morţii dorea să eradicheze viaţa marină, distrugând un întreg ocean, să spunem Oraşul Pacific? Atunci, la o temperatură medie a suprafeţei de 17 grade Celsius, era nevoie de o energie de 2,4 X 10 ^26 jouli pentru a evapora toată apa Oceanului Pacific, ceea ce ar însemna 548 de asteroizi la fel de mari care au dus la dispariţia dinozaurilor.

Distrugerea unei planete

În acest caz, energia va trebui să crească din nou, exponenţial, şi din nou, luăm Pământul ca unitate de măsură. Ar fi nevoie de 2,3 X 10^32 jouli, echivalentul a jumătate de miliard de asteroizi ca cel de acum 65 de milioane de ani. Aceasta era puterea Stele Morţii din Star Wars: New Hope înainte să fie distrusă de rebeli.

Distrugerea unei stele

Să spunem că Imperiul nu era distrus şi putea să-şi continue planurile de distrugere în masă a tot ceea ce nu făcea parte din acesta. De data aceasta, desigur, Pământul este prea mic pentru o astfel de distrugere (deşi o astfel de energie se poate folosi asupra lui, iar rezultatul cel mai probabil ar fi pulverizarea planetei). Aşadar, vom lua Soarele nostru. Energia gravitaţională a Soarelui este de 2,3 X 10^40 jouli, iar pentru distrugerea stelei şi a întregului sistem solar este nevoie de o energie de 102 milioane mai mari.

Distrugerea unei galaxii

Să presupunem că în Imperiu, după distrugerea întregii opoziţii, pofta de distrugere a Imperiului va creşte şi mai mult. Pentru a o satisface, vor pune, să zicem, ochii pe o galaxie. Pentru a distruge aproximativ 250 milioane de stele va fi nevoie de o energie de 5,7 X ^10^51 jouli. O supernovă standard eliberează în jur de 1 X 10^44 jouli, deci va fi nevoie de energia a 57,3 supernove.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Pisica ”Star Wars” face ravagii pe Internet

Cum a marcat NASA lansarea ultimului episod din seria Star Wars – FOTO, VIDEO

Doliu în familia Star Wars după moartea celui mai iubit pitic

Ziua Asteroidului. Care sunt asteroizii şi cometele care ar putea DISTRUGE Terra

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase