Home » D:News » O femeie a trăit 6 zile fără plămâni, însă acest lucru i-a salvat viaţa

O femeie a trăit 6 zile fără plămâni, însă acest lucru i-a salvat viaţa

O femeie a trăit 6 zile fără plămâni, însă acest lucru i-a salvat viaţa
Publicat: 31.01.2017
Medicii din Toronto au îndepărtat plămânii infectaţi ai unei femei, ulterior au ţinut-o în viaţă timp de şase zile pentru a primi un transplant de plămâni care îi va salva viaţa.

Procedura este prima realizată în lume, fiind posibilă cu ajutorul noilor tehnologii şi a devotamentului chirurgilor, notează Science Daily.

,,A fost provocator, însă Melissa murea în faţa ochilor noştri,” spune doctorul Shaf Keshavjee, unul dintre chirurgii care au efectuat operaţia pe torace. ,,Trebuia să luăm o decizie pentru că Melissa putea muri în acea noapte, ea ne-a oferit curajul de a merge mai departe,” adaugă el.  

În acel moment, Melissa Benoit avea 32 de ani, în aprilie femeia a fost internată în spital, sedată şi pusă sub ventilaţie artificială. Cu trei ani în urmă, Melissa a fost diagnosticată cu fibroză chistică pentru care lua antibiotice.  În timpul unei gripe puternice, Melissa a rămas fără aer, tusea ei fiind atât de puternică încât şi-a fracturat coastele. Plămânii săi inflamaţi au început să se umple cu sânge, puroi şi mucus. 

Nivelul de oxigen pe care femeia îl primea era la un nivel atât de scăzut încât a avut nevoie de ventilaţie artificială. Fizicienii au legat-o pe femeie la un dispozitiv de susţinere a vieţii pentru a o salva înainte de apariţia unui donator. În ciuda eforturilor medicilor, starea femeii s-a înrăutăţit, iar bacteriile din plămânii au dezvoltat rezistenţă la majoritatea antibioticelor.   

După ce a intrat în septicemie, dr. Marcelo Cypet a luat decizia de a efectua o procedură care nu a mai fost realizată până în acel moment.  Astfel, medicul i-a îndepărtat plămânii, sursa infecţiei, pentru a-i salva viaţa. 

La câteva ore de la îndepărtarea plămânilor, starea femeii s-a îmbunătăţit considerabil. Pentru a o menţine în viaţă femeia a fost conectată la cele mai sofisticate aparate. Un plămân artificial a fost conectat prin artere şi vene către inimă. Cu ajutorul inimii dispozitivul furniza oxigen în sânge şi elimina dioxidul de carbon.  Şase zile mai târziu, Melissa a primit un transplant de plămâni.

,,Operaţia de transplantare nu a fost dificilă deoarece jumătate din ea era deja realizată. Noii plămâni funcţionau perfect,” afirmă Dr. Cypel. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase