Home » D:News » Coreea de Nord îl testează pe Trump. O rachetă balistică a fost lansată în Marea Japoniei

Coreea de Nord îl testează pe Trump. O rachetă balistică a fost lansată în Marea Japoniei

Coreea de Nord îl testează pe Trump. O rachetă balistică a fost lansată în Marea Japoniei
Publicat: 12.02.2017
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, duminică dimineaţă, aceasta aterizând în Marea Japoniei, la circa 500 de kilometri distanţă. Este primul astfel de gest al regimului dictatorial nord-coreean în timpul mandatului noului preşedinte al SUA şi survine chiar în timpul vizitei premierului Japoniei la Washington.

Reacţia lui Trump a fost una aparent echilibrată, în contextul în care lumea se temea de cum va aborda acesta Coreea de Nord în mandatul său. „Vreau ca toată lumea să înţeleagă şi să ştie că Statele Unite ale Americii sunt 100% în spatele marelui nostru aliat, Japonia”, a spus Donald Trump. Premierul japonez Shinzo Abe a calificat testul nord-coreean drept „absolut intolerabil”. Gestul nord-coreenilor nu vine însă ca o surpriză, arată oficiali de la Washington.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, care a aterizat în Marea Japoniei, conform Departamentului Apărării din SUA. Gestul nord-coreean este primul test asupra lui Donald Trump, care a promis că va fi mai dur cu regimul nord-coreean, care anul trecut a testat rachete balistice şi dispozitive nucleare foarte des, arată Reuters.

„Evaluarea noastră este că face parte dintr-o expunere de forţă faţă de noua poziţie mai dură a administraţiei SUA împotriva Nordului”, arată Statul Major Reunit al Sudului. O sursă militară din Coreea de Sud a declarat că racheta a atins altitudinea de aproximativ 550 de kilometri şi cel mai probabil a fost una de tip Rodong, testată cu succes de multe ori de Coreea de Nord, dar este posibil să fie şi un model nou, netestat până acum.

Un oficial american a declarat că administraţia Trump se aştepta la „o provocare” şi că acum Casa Albă evaluează cum va răspunde, ţinând cont însă că trebuie să fie o reacţie echilibrată, care să nu escaladeze situaţia. „Nu a fost o surpriză. Liderului nord-coreean îi place să atragă atenţia în astfel de momente”, a mai spus oficialul, pentru Reuters.

Lansarea rachetei vine în contextul în care în SUA se află în vizită oficială premierul Japoniei, Shinzo Abe. Donald Trump a vorbit de asemenea în această săptămână cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. Chinezii sunt principalul aliat al regimului de la Pyongyang, însă nu sunt de acord cu provocările repetate ale dictatorului Kim Jong Un, iar SUA şi Coreea de Sud fac presiuni asupra Beijingului să pună la rândul său presiune pe Coreea de Nord.

Citeşte continuarea în Gândul!

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase